• Minden a földből származik, oda is kerül vissza!

 • A légkör éltet és véd!

 • A víz minden földi élet alapja!

 • Minden energia!

 • Közöld Alapítvány - A környezettudatos fejlődésért!

 • Közöld Roadshow - Közösség a környezetünkért!

Bulgária lemondott a belenei atomerőműről


2012.04.04. 17:34:53Közöld Admin
694 fő megtekintette a cikket 1 304 alkalommal.

Szimeon Djankov bolgár pénzügyminiszter közölte, hogy a hivatalos bejelentésre a kormány jövő heti ülése után kerül sor. Miután Bulgária többször elhalasztotta a belenei atomerőmű két blokkjának megépítéséről szóló végleges megállapodást Oroszországgal, Szófia a hétvégén még azt javasolta, hogy a létesítmény létrehozásában más, nyugati energiaipari cégek is vegyenek részt.  Cvetan Cvetanov bolgár miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter akkor azt mondta, hogy nem képzelhető el egyetlen, orosz cég részvételével a 8 milliárd euróba kerülő, kétezer megawatt teljesítményű létesítmény megépítése, csak más, nyugati vállalatok bevonásával.

A belenei atomerőmű építésével kapcsolatos tendert 2005-ben hirdették meg, a pályázatot az orosz Atomstroyexport (Atomsztrojexport) nyerte meg. A bolgár elektromos művek (NEK) és az Atomstroyexport 2006. november 29-én írta alá az atomerőmű építéséről szóló előzetes megállapodást. Ezt 2011. júniusában három hónappal meghosszabbították. Tavaly szeptember végén pedig arról született megállapodás, hogy 2012. március 31-ig meghosszabbítják az atomerőmű építésével kapcsolatos egyeztetések határidejét.
A tervek eddig arról szóltak, hogy Belenében két, egyenként ezer megawatt kapacitású orosz gyártmányú VVER reaktort szerelnének fel.
Az atomerőmű ügye már a 80-as évek óta húzódik, a beruházást a 90-es évek elején leállították pénzhiány, illetve környezetvédők tiltakozása miatt, majd később az építés folytatásáról döntöttek.
Bulgária első atomerőműve Kozlodujban van. Ott már csak két reaktor működik a korábbi hatból, mivel a bolgár kormány négyet leállított az Európai Unióhoz való csatlakozás feltételeként. A jelenleg még üzemelő ötös és hatos blokk az ország villamosenergia-szükségletének a harmadát elégíti ki.Forrás: Közöld Alapítvány

Szólj hozzá te is!

Hozzászólok a cikkhez


A cikkhez csak bejelentkezett olvasóink szólhatnak hozzá.
Bejelentkezem | Regisztrálok
Jelenleg még senki nem szólt hozzá a hírhez, légy te az első!  A lakásodhoz legközelebbi benzinkúton átveszik a használt étolajat?
  500m-en belül van benzinkút és átveszik.
  500m-en belül van benzinkút, de nem veszik át.
  Nem gyűjtöm össze a használt étolajat, így nem érdekel.