• Minden a földből származik, oda is kerül vissza!

 • A légkör éltet és véd!

 • A víz minden földi élet alapja!

 • Minden energia!

 • Közöld Alapítvány - A környezettudatos fejlődésért!

 • Közöld Roadshow - Közösség a környezetünkért!

Kőbányai Gazdapiacon jártam, helyi élelmiszert láttam...


2012.03.28. 21:29:01Farády Zoltán
697 fő megtekintette a cikket 1 397 alkalommal.

A helyi élelmiszerláncok fejlesztésével és innovációjával foglalkozó, HÉLIA névre „keresztelt”, szakmai műhely keretében megalakult az azonos nevű szakkollégium az Edutus Főiskola Budapesti Tagozatán Dr. Vörös Mihály és Dr. Gubán Pál vezetésével. Az alapító okirat aláírására 2011. november 21-én került sor a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából tartott, tudományos konferencia azonos témájú szekcióülésének végén, amelyen a műhelyben társult kutatókon és együttműködő régiós partnereken kívül hallgatók is jelentős számban vettek részt. „A görög napisten lányát idéző betűszó a HÉLIA név, igen találó, jól kifejezi a szerveződés célját és eszmeiségét: az egészséges élelmiszer előállításához nélkülözhetetlen napsugárzás és a természeti fenntarthatóság fontosságát életünkben” - hallhattuk a konferencia bevezető előadásában.

A szakkollégium, szabadon választható tárgyként hivatalosan a 2011-2012 tanév második félévétől fog beindulni, de néhány elhivatott és tettre kész alapító tagja elhatározta, hogy ennek előkészítéseként Fenntartható Fogyasztás Klub rendezvényt szervez a TAMOP – 4.1.1. /A-10/1/KONV projekt keretében, mely utóbbi megvalósítására mintegy 285 millió forint uniós támogatást nyert a Főiskola. Ezzel összefüggésben, a fenntartható fogyasztás témájában 2011. december 2-án a HÉLIA egyik kiemelt együttműködő partnerével, a Magyar Piac Szövetkezettel (MPSz) piaclátogatást és kerekasztal vitát szerveztünk. A látogatást a MPSz elnöke, Konrád Istvánné, Bözsike, a Kőbányai Gazdapiac „szülőanyja” vezette, aki Óbaroki birtokán több mint három évtizedes gazdálkodói múlttal a háta mögött, képes volt hálózatba szervezni az ország különböző területén gazdálkodó és a 2011. augusztus 31-én megnyitott fővárosi gazdapiac napi áruellátását vállaló termelőket. 

A napi nyitva tartással üzemelő gazdapiac olyan hely ahol az ember úgy vásárolhat, hogy közvetlen kapcsolatba kerül a termék előállítójával, rajta keresztül a termékkel. Megtudhatjuk, ki, hol és milyen módon állította elő a zöldséget, gyümölcsöt, feldolgozott terméket, azaz nyomon követhetjük a termék útját, a „láncokat”. Nagy bizonysággal szerezhetünk tudomást arról, hogy jó minőségű, vegyszermentes, ill. nem génmanipulált élelmiszert vásárolunk. Különösen szimpatikus vonása ennek a piacnak, hogy a termelők meg is kóstoltatják velünk termékeiket, amit szinte elképzelhetetlen egy plázában. Nagyon találónak tartjuk a Kőbányai Gazdapiac jelmondatát: „Amit eszel, azzá leszel!”

edutus_helia_piac1.jpg

edutus_helia_piac2.jpg

A nyomon követhetőség, a garantált minőség mellett, az árak is kedvezőek, hiszen a termelők maguk szállítják be illetve értékesítik portékájukat. Így lerövidülnek az értékesítési láncok és nem rakódik rá nagykereskedői árrés. Megtudtuk, hogy a piacnyitó héten a vásárlók 10% kedvezményben részesültek. Jelenleg pedig minden hét keddjén az árusok egy kiválasztott termékéből 50% kedvezményt ad a vásárlóknak. Ami a piac mellett szól még, és amit a külföldi tulajdonú kiskereskedelmi láncüzletekben soha nem kapunk meg, az a leírhatatlan kedvesség, közvetlenség, amit a gazdák közvetítenek a vásárlók és a látogatók felé. A mai, egyre globalizálódó világunkban nagyon fontosnak tartjuk a piacnak ezt az emberi kapcsolatokat építő és formáló szerepét is.  Fontos lenne, hogy már az óvodás, általános iskolás gyerekek is megismerjék az élelmiszer előállítás, az ételkészítés lényegét és megtanítsák őket tudatos vásárlás az egészséges táplálkozás fontosságára. Erre nagyszerű példák vannak más országokban.

edutus_helia_besz.jpgA piaclátogatást követően rövid előadások után és egy kerekasztal beszélgetés résztvevői lehettünk. Az élénk hozzászólások, a parázs vita alapján döbbentünk rá, mennyire aktuális témakört is választott témájául a HÉLIA szakkollégium. A helyi élelmiszerláncok fejlesztése, a helyi termelői piacok létesítése napjainkba rendkívül aktuális nemcsak gazdaságfejlesztési, de az emberi életminőséget és a környezetet egyaránt érintő komplex témakör.  A kerekasztalon elhangzottakról részletesebben is lehet olvasni az interneten. A részvevő gyakorlati szakemberek és érdeklődők hozzászólásaiból számos gondolatébresztő ötletet, felvetést, problémát lehetett leszűrni. Bepillantást kaphattunk a piaci felhozatalt, a kínálati oldalt biztosító, azért felelősséget vállaló gazdák mindennapi nehézségeibe, gondjaiba. További elmélyülést igényel majd a szakkollégiumon ezeknek a kérdéseknek a részletesebb elemzése, pontos értelmezése.

A gazdapiac ideális helyszínt biztosított számunkra a helyi élelmiszerláncok néhány alapfogalmának megértéséhez. A közvetlen termelői piacok, vagy gazdapiacok létesítését hazánkban nemcsak jó ötletnek, de az emberi életminőség, a közösségi élet és a helyi gazdaság fejlesztése szempontjából kulcsfontosságúnak tartjuk.  Kiváló példával szolgál ehhez a Kőbányai Gazdapiac. 

(A beszámolót írta: Kész Alexandra és Nagy Timea, turizmus szakos hallgatók; szerkesztett Dr. Vörös Mihály László)Forrás: http://edutusfoiskola.blog.hu/2011/12/16/kobanyai_gazdapiacon_jartam

Szólj hozzá te is!

Hozzászólok a cikkhez


A cikkhez csak bejelentkezett olvasóink szólhatnak hozzá.
Bejelentkezem | Regisztrálok
Jelenleg még senki nem szólt hozzá a hírhez, légy te az első!  A lakásodhoz legközelebbi benzinkúton átveszik a használt étolajat?
  500m-en belül van benzinkút és átveszik.
  500m-en belül van benzinkút, de nem veszik át.
  Nem gyűjtöm össze a használt étolajat, így nem érdekel.