• Minden a földből származik, oda is kerül vissza!

 • A légkör éltet és véd!

 • A víz minden földi élet alapja!

 • Minden energia!

 • Közöld Alapítvány - A környezettudatos fejlődésért!

 • Közöld Roadshow - Közösség a környezetünkért!

Moha graffiti - ökofaldíszítés kreatívan


2012.06.12. 11:49:37Fogarasi Dorottya
2 059 fő megtekintette a cikket 3 943 alkalommal.

A leleményes gondolatot a természet ihlette. Az omladozó vakolatú, általában nyirkos, északi fekvésű falak, kerítések drága renoválása helyett, azokat természetes, szép zöld bevonattal is elláthatjuk. A moha graffitivel gyönyörű mini-ökoszisztémákat varázsolhatunk a málló falakra. A formáknak, mintázatnak csak a képzelet szab határt.

Két New Yorkban élő magyar művész, Tokodi Edina és Vályi-Tóth József ezt a technikát használva díszítik a várost. Társulatukkal, a Mosstika Urban Greenery megpróbálják közelebb hozni a természetet a városiakhoz.
“Reméljük, hogy sikerül felidéznünk a művészetünkkel az ember visszavágyódását a természetbe. Úgy gondoljuk, hogy ha mindenkinek lenne egy saját kertje, amit művelhet, sokkal kiegyensúlyozottabbak lennénk”.

A recept egyszerű, bár több variációja is kering az interneten. A kivitelezéshez először is egy lehetőleg árnyékos, északi fekvésű falfelület vagy bármilyen már felület szükséges.

1. Recept

Hozzávalók: egy doboz sör, fél teáskanál cukor (édesszájúak többet is használhatnak J), 2-3 marék moha, egy turmixgép, a festéshez pedig egy műanyagtál és egy ecset, no meg némi kézügyesség és fantázia.

Elkészítés: a sört, a cukrot és a mohát beletesszük a turmixgépbe, majd addig turmixszoljuk, míg sima, krémes állagú nem lesz. A masszát beleöntjük a műanyag edénybe és az ecset segítségével felfestjük a felületre a kívánt mintát. Ezután mindössze annyi a dolgunk, hogy 2-3 hétig, míg a moha élő felületet nem képez  naponta megnedvesítjük egy kézi spriccelővel.

2. Recept

Hozzávalók: 2-3 marék moha, 700 ml langyos víz, 120 ml író/tej és 2 ek víztartó gél (kertészeti áruházakban kapható), turmixgép, műanyagtál, ecset

Az elkészítés ugyanaz mint az első verziónál, ez a recept a víztartó gél miatt akkor sem megy tönkre, ha 1-2 napig kimarad a nedvesítés.

Íme néhány kész alkotás a nagy világból:Forrás: http://greenteamtv.hu/2012/03/07/moha-graffiti-%E2%80%93-avagy-kreativ-es-olcso-oko-faldiszites/

Kulcsszavak: moha, graffiti, öko, faldíszítés, zöld, természet

Szólj hozzá te is!

Hozzászólok a cikkhez


A cikkhez csak bejelentkezett olvasóink szólhatnak hozzá.
Bejelentkezem | Regisztrálok
Jelenleg még senki nem szólt hozzá a hírhez, légy te az első!  A lakásodhoz legközelebbi benzinkúton átveszik a használt étolajat?
  500m-en belül van benzinkút és átveszik.
  500m-en belül van benzinkút, de nem veszik át.
  Nem gyűjtöm össze a használt étolajat, így nem érdekel.