• Minden a földből származik, oda is kerül vissza!

  • A légkör éltet és véd!

  • A víz minden földi élet alapja!

  • Minden energia!

  • Közöld Alapítvány - A környezettudatos fejlődésért!

  • Közöld Roadshow - Közösség a környezetünkért!

Kartondobozok szelektív gyűjtési aránya - 2014.


2015.02.05. 10:29:03Szolovjov Rita
868 fő megtekintette a cikket 1 668 alkalommal.

Az IKSZ pénteki tájékoztatása szerint tavaly 420 millió darab italos kartondoboz került forgalomba Magyarországon. A háztartások átlagosan évi 120 dobozt használtak el, vagyis minden harmadik napon a szemétgyűjtőbe dobtak egyet. Ezeknek azonban még mindig csak 23 százaléka, 28 darab került a szelektív gyűjtőkbe, lehetővé téve ezzel újrahasznosításukat.

Az IKSZ tízéves fennállása alatt Magyarországon mintegy 16 ezer 500 tonna italos karton került a szelektív hulladékgyűjtőkbe, amely számításaik szerint 3 milliárd forint gazdasági értéket hozott létre figyelembe véve a megtakarított hulladéklerakási díj, a szolgáltatók által igényelhető támogatás, a kinyert papír és a megmentett fák értékét - közölte az egyesülés.

Az italos kartondobozok szelektív gyűjtési arányát a folyamatos környezeti nevelési programok megvalósítása mellett a szelektív gyűjtés infrastruktúrájának egységesítésével lehet tovább növelni, érdemben közelíteni a 44 százalékos uniós átlaghoz - idézi a közlemény Baka Évát, az IKSZ ügyvezető igazgatóját.

Jelenleg településenként különbözik a száz százalékban újrahasznosítható csomagolóanyag gyűjtésének módja. Az italos kartonok szelektív gyűjtésének egyik gátja az IKSZ tapasztalatai szerint, hogy a lakosság nem tudja, melyik szelektív gyűjtőedénybe kell dobnia az italos kartondobozokat.

Az IKSZ az italos kartonok és a műanyag szelektív hulladék egybegyűjtését javasolja, mert a hulladékok válogatása során a műanyagból jelentősen könnyebb és gazdaságosabb különválogatni az italos kartondobozokat, mint például a papírból - áll a közleményben.

Forrás: hirado.hu



Forrás: http://humusz.hu/hirek/nott-szelektiven-gyujtott-italos-kartondobozok-aranya/20262

Kulcsszavak: gyűjtőedény, szelektív hulladék, újrahasznosítás

Szólj hozzá te is!

Hozzászólok a cikkhez


A cikkhez csak bejelentkezett olvasóink szólhatnak hozzá.
Bejelentkezem | Regisztrálok
Jelenleg még senki nem szólt hozzá a hírhez, légy te az első!







    A lakásodhoz legközelebbi benzinkúton átveszik a használt étolajat?
    500m-en belül van benzinkút és átveszik.
    500m-en belül van benzinkút, de nem veszik át.
    Nem gyűjtöm össze a használt étolajat, így nem érdekel.