• Minden a földből származik, oda is kerül vissza!

 • A légkör éltet és véd!

 • A víz minden földi élet alapja!

 • Minden energia!

 • Közöld Alapítvány - A környezettudatos fejlődésért!

 • Közöld Roadshow - Közösség a környezetünkért!

Négyszázszorosa a megengedettnek az arzén a Sajóban

2022.05.18 15:52. - Nagy Gábor

Az alsósajói, 2008-ban bezárt vasércbánya Gabriella tárójából a Sajóba ömlő szennyvízben az arzénkoncentráció négyszázszorosa az európai határértéknek, de még a feleannyira szigorú szlovákiainak is a kétszázszorosa. A környezeti katasztrófa látványos, a folyó húsz kilométeres szakaszán kipusztult az élővilág, miközben a szlovák hatóságok tétlenkednek. Némi vigasz, legalábbis nekünk, hogy mire Magyarországra ér a Sajó, annyira felhígul a vízben a szennyezés, hogy gyakorlatilag kimutathatatlan. Helyszíni riport a rozsdavörösre színeződött halott folyó partjáról.

Ökológiai katasztrófa zajlik a Sajón

2022.03.13 16:56. - Nagy Gábor

Ökológiai katasztrófa zajlik a Sajón –  figyelmeztet Facebook-posztjában Orosz Örs, felvidéki jogvédő aktivista, Nyitra megyei képviselő. Mint írja az alsósajói vasércbánya altárójából immár két hete folyik a vörösiszappal kevert szennyezett víz a Sajóba.

Immár több mint két hete az alsósajói vasércbánya altárójából vörösiszappal kevert szennyezett víz folyik a Sajó folyóba az egykori Siderit üzem telephelyénél. Állítólag a folyó vizének vas szintje jelenleg 2000-szerese a megengedett értéknek, de ami rosszabb, hogy jelentős mennyiségű kén is kerül a vízbe, így az egyébként kristály tiszta folyót teljesen élhetetlenné teszi az állat és rovarvilág számára.

Hatalmas zsírszörnyet fogott a Csatornázási Művek

2022.03.01 21:48. - Nagy Gábor

Hatalmas zsírkígyó került elő a budapesti csatornából Óbudán, áll a Fővárosi Csatornázási Művek közösségi oldalán.

A Tisza mikroműanyag-szennyezettsége már a Gangeszén is túltesz

2021.12.06 10:03. - Nagy Gábor

Az elmúlt években 180 tonna hulladékot távolítottak el a Tiszából és árteréből, miközben a folyó a mikroműanyag-szennyezettséggel is küzd.

A Szegedi Tudományegyetem kutatói harmadik éve vizsgálják a Tisza mikroműanyag-szennyezettségét. Az Európai Űrügynökség (ESA) műholdja, a Sentinel–2 ötnaponta készített felvételei és vízminták vizsgálata alapján arra is következtetnek, milyen a víz lebegtetett hordaléktartalma, és ennek mekkora részét teszik ki a mikroműanyagok.

 

Az ivóvíz összetevői, jellemzői - ismeretek a

2021.10.01 14:10. - Szolovjov Rita

TUDTA-E?

Kémiai értelemben tiszta víz a természetben nem található. Minden víz kevesebb vagy nagyobb számú kémiai komponenst tartalmaz.

A víz legfontosabb kémiai összetevői és ezeknek az emberi szervezetre gyakorolt hatásaikról olvashatnak pontos adatokat információkat az ÉRV ZRt. oldalán

Átszellőztették a Velencei-tavat

2021.06.27 16:42. - Nagy Gábor

A napokban tonnaszám pusztultak a halak a Velencei-tóban. L. Simon László, a térségi országgyűlési képviselője azt írta csütörtökön a Facebookon, hogy hálásan köszöni a civilek munkáját, akik aktívan szerepet vállaltak haltetemek gyűjtésében, egyeztetett a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetőivel a jelenlegi helyzetről.

Interaktív térképen a világ legszennyezőbb folyói

2021.05.31 12:24. - Nagy Gábor

Nem csak a nagy folyók felelősek a tengerbe kerülő műanyagokért.

Egy holland és német kutatókból álló nemzetközi csapat feltérképezte azt az ezer folyót, amelyekből a legtöbb műanyag kerül a világ óceánjaiba.

 

Ahonnan a Tisza tisztán indul és műanyaggal érkezik

2021.03.29 09:44. - Nagy Gábor

Kárpátalján a Tisza jó kétszáz kilométert kanyarog, mire a magyar határhoz ér. Ennél azonban sokkal nagyobb az a terület, ahonnan mellékfolyóival együtt nemcsak a vizet hozza a hegyekből, hanem a lakossági hulladékot is. A helyzet megoldása nem csak a háztartásokon múlik, sok helyen egyszerűen nincs megoldva a szervezett hulladékgyűjtés, a folyók mentén élőknek nincs sok választásuk: elássák, elégetik vagy spontán hulladéklerakókba rakják, amelyek gyakran a Tisza árterében vannak, így a folyó az áradással magával viszi a hulladékot. Ez még a legálisan számon tartott lerakóknál is előfordul. Az egyéni környezettudatosság nem elég a megoldáshoz, bár vannak, akik a szemétárral szemben küzdve foglalkoznak szelektív hulladékgyűjtéssel, ezzel is csökkentve a környezeti károkat. Valójában az emberek nem tesznek mást a hulladékkal, mint amit mindig is tettek. Csakhogy a műanyagok megjelenésével, a szennyezőanyagok növekedésével már nem lehet úgy kezelni a szemetet, ahogy a szervesanyagokkal lehetett. Sem elásni, sem elégetni nem lenne szabad, de nem lehet elintézni azzal sem, amivel évszázadokon el lehetett, azaz, hogy „a Tisza elviszi”.

Nehézfémszennyezés érkezik a Szamoson Romániából

2021.02.18 14:55. - Nagy Gábor

A Nemzetközi Riasztó Rendszeren (PIAC) keresztül a román fél arról értesítette az Országos Vízügyi Főigazgatóságot (OVF), hogy Románia területén bányameddőből származó nehézfémszennyezés érte a Szamost. Az egyelőre ismeretlen összetételű és mennyiségű szennyezés várhatóan 2021. február 17-én éjfél körül érkezik magyar területre. Az emberi egészség, illetve a vizek és a természeti környezet megóvása érdekében az OVF főigazgatója elrendelte az Országos Műszaki Irányító Törzs működtetését, melynek célja a védekezési munkálatok összehangolása és vezetése. A vízügyes szakemberek mindaddig folyamatosan látják el a védekezéssel összefüggő feladataikat, amíg az indokolt.

Jelentős a Tisza és mellékfolyóinak mikroműanyag-szennyezettsége

2020.09.01 08:31. - Nagy Gábor

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatóinak mérései szerint átlagosan 3200 mikroműanyag-szemcse található egy kilogramm partmenti üledékben. A közlemény szerint az SZTE Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék munkatársai a Tisza teljes hosszán és a nagyobb mellékfolyók torkolat-közeli szakaszain a folyóvízi üledékben található mikroműanyag-szennyezést vizsgálják.

  A lakásodhoz legközelebbi benzinkúton átveszik a használt étolajat?
  500m-en belül van benzinkút és átveszik.
  500m-en belül van benzinkút, de nem veszik át.
  Nem gyűjtöm össze a használt étolajat, így nem érdekel.