• Minden a földből származik, oda is kerül vissza!

 • A légkör éltet és véd!

 • A víz minden földi élet alapja!

 • Minden energia!

 • Közöld Alapítvány - A környezettudatos fejlődésért!

 • Közöld Roadshow - Közösség a környezetünkért!

Karbonlábnyom

2022.04.28 10:02. - Nagy Gábor

A karbonlábnyom azt mutatja, hogy például egy ember életmódja, egy termék életciklusa, egy vállalat tevékenysége mennyi közvetlen és közvetett üvegházgáz-kibocsátással jár. Mértékegysége a szén-dioxid-egyenérték (CO2e), ami az összes üvegházhatású gáz (metán, dinitrogén-oxid, F-gázok stb.) kibocsátását magában foglalja.

Izland bekapcsolta a gépét, amely követ csinál a szén-dioxidból

2021.09.28 14:43. - Nagy Gábor

Maximális teljesítményét elérve az Orca nevet viselő üzem évi négyezer tonna szén-dioxidot lesz képes kinyerni a levegőből, amelyet mélyen a felszín alá pumpálnak, ahol a szén-dioxidos vegyület reakcióba lép a talajjal, és a mészkőhöz hasonló anyag, karbonát jön létre.

Magánérdekek káoszát hozhatja a klímaváltozás

2021.08.10 17:01. - Nagy Gábor

A szélsőséges időjárás lesz az új átlagos az ENSZ Kormányközi Éghajlatváltozási Testülete, az IPCC legújabb jelentése szerint. A következő évtizedekben a felmelegedés elkerülhetetlenül erősödik, ez pedig az ökoszisztémára és az emberiségre is egyre súlyosabb veszélyt jelent. Ezért elengedhetetlen, hogy amíg a kezünkben van a folyamatok irányítása, megtegyünk minden tőlünk telhetőt a következmények enyhítésére. Csakhogy a döntéshozók könnyű megoldásokkal kecsegtetik a tömegeket, így elodázva az utolsó esélyeinket is. Hogy megkapaszkodhassunk az utolsó szalmaszálakban sürgősen érdemi vitákból fakadó hatékony megoldásokkal kell előállnunk. A Green Policy Center értékelése az IPCC legújabb jelentésének nyomán.

Mi okozza a klímaváltozást? A NASA elmagyarázza!

2020.01.02 15:34. - Nagy Gábor

A NASA szakemberei közérthetően magyarázzák el, mi okozza a globális felmelegedést, és milyen hatásokkal jár a klímaváltozás.

A klímaváltozás legfőbb oka az üvegházhatás növekedése, amit az emberi tevékenység okoz. Az ipari forradalom óta évről évre egyre nagyobb mértékben juttatunk a légkörbe üvegházhatású gázokat, amelyek növelik a légkör alsó rétegének, a troposzférának a hőmérsékletét. A jelenség felgyorsulását természeti hatások is előidézhetik, legnagyobb mértékben azonban az emberek felelősek érte – olvasható az összefoglaló írásban.

 

Mi lenne, ha mindenki ültetne egy fát?

2019.11.05 08:49. - Nagy Gábor

Mi lenne, ha a Földön minden ember venné a fáradtságot és ültetne egy fát? Mennyi szén-dioxidot pucolnánk így ki a légkörből? Segíthetne mindez az éghajlatváltozás megállításában?

NASA fotó az Amazonas vidéken égő tüzekről

2019.08.25 10:26. - Nagy Gábor

Kommentár nélkül.

Zsúfoltság a világ tetején

2019.05.24 10:45. - Nagy Gábor

Kommentár nélkül: a kép 2019.05.22-én készült a Mount Everesten

15 éves svéd kislány felszólalása a klímacsúcson

2018.12.08 23:25. - Nagy Gábor

"Nem azért jöttünk, hogy könyörögjünk a világ vezetőinek, hogy gondoskodjanak a jövőnkről. Azért jöttünk, hogy tudassuk velük, hogy változások jönnek." 
"Mivel úgy viselkednek, mint a gyerekek, nekünk kell felelősséget vállalnunk."
(Greta Thunberg 15 éves svéd kislány FELSZÓLALÁSA a Lengyelországban zajló klímacsúcson)

Rekordot döntött a Föld órája

2018.03.27 08:00. - Nagy Gábor

Az idei sosem látott rekorddal, 188 ország részvételével zajlott. A világ közel 18 ezer épületének és objektumának fényei hunytak ki, és a Föld Órája mellett olyan hírességek álltak ki, mint Jared Leto és Andy Murray, de Emmanuel Macron francia elnök is csatlakozott. "Lekapcsolt itthon a Budai Várnegyed, az összes fővárosi híd, a Parlament, a Nemzeti Színház, a tatabányai Turul emlékmű, de Győr, Hajdúszoboszló, Hollóháza, Mórahalom, Nyíregyháza, Sopron, Szolnok, Veszprém és Eger díszvilágítása is" - mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

Zöld karácsony - az odafigyelés ünnepe

2017.12.13 09:46. - Szolovjov Rita

Bogdán Judit
 a Humusz Szövetség oldalán próbált a hulladékos témákhoz szokott közönség részére Zöld karácsony témában újat írni. Szeretnénk ezzel is felhívni figyelmüket az ünnepek körüli hulladékokkal kapcsolatos lehetőségekre. 

 

  A lakásodhoz legközelebbi benzinkúton átveszik a használt étolajat?
  500m-en belül van benzinkút és átveszik.
  500m-en belül van benzinkút, de nem veszik át.
  Nem gyűjtöm össze a használt étolajat, így nem érdekel.