• Minden a földből származik, oda is kerül vissza!

  • A légkör éltet és véd!

  • A víz minden földi élet alapja!

  • Minden energia!

  • Közöld Alapítvány - A környezettudatos fejlődésért!

  • Közöld Roadshow - Közösség a környezetünkért!

Mi lenne, ha mindenki ültetne egy fát?


2019.11.05. 08:49:21Nagy Gábor
449 fő megtekintette a cikket 869 alkalommal.

Néhány kutatóban kíváncsiság ébredt a felmerült ötlet kapcsán és kiszámolták, mire lenne elég, ha minden ember ültetne egy fát. Meglepő eredményre jutottak! A tudósok azzal kezdték a vizsgálatukat, hogy megállapították, mennyi szén található egy fában, mint például egy fenyő. Azért választották a fenyőt, mert ez egy nagyon egyszerű fa, könnyen nyomon lehet követni rajta a változásokat, a fejlődésének menetét.

A kutatók szerint egy átlagos fenyő átmérője 1,5 méter, magassága 15 méter. Ezen adatok alapján kiszámolták, hogy egy átlagos fenyő 106 köbméter fát tesz ki. Ettől persze tovább mentek és megnézték azt is, hogy egy átlagos fenyő 53 000 kilogramm, de azt is kiszámolták, hogy egy ekkora fának mekkora részét teszi ki a szén.

Ahogy a szakemberek megállapították, a fák sokféle elemből állnak, például hidrogénből és nitrogénből, de legnagyobb részben a szén van jelen bennük. Tehát a fák több mint felét a szén elemek alkotják. Éppen ezért rájöttek arra is, ha a szén tömege a fa tömegének fele, akkor egy átlagos fenyőnek 26 500 kilogramm a széntartalma.

~7,5 Mrd db fa = 6%-os CO2 csökkenés

Azt már meghatározták, hogy a fák legnagyobb részét a szén alkotja. Azt viszont még nem, hogy mi történne, ha a bolygónkon mindenki elültetne egy fát a tisztább levegő reményében. Erre egy nagyon bonyolult számítás adta meg a meghökkentő választ. Ha röviden akarjuk összefoglalni a kutatás és hosszadalmas számítás eredményét, akkor azt mondhatjuk, hogy nagyon csekély változás történne. De még ez is nagy előrelépést jelentene a jelenlegi állapotokhoz képest.

Ha most mindenki fogná magát és ültetne a kertjébe egy fát, akkor a bolygónk szén-dioxid szintje a jelenlegi szinthez képest körülbelül 6 százalékkal csökken.

A kutatók még egy érdekességet kiszámoltak a faültetésekkel kapcsolatban: mekkora földterületre lenne szükség, ha mindenki ültetne egy fát?

Tegyük fel, hogy egy négyzet alakú rácsba ültetünk fát, egymástól 5 méterre, így minden fa 25 négyzetméter területet foglal el. A kapott eredmények szerint egy nagyjából Észak-Dakota méretű (183 272 km²) földterületre lenne szükségünk ehhez az akcióhoz. Ami még a szakemberek szerint is megvalósítható lenne. Összehasonlításként még megemlítették azt is, hogy az Amazonas-medence - ahol rengeteg erdőtűz pusztított az elmúlt hónapokban - ehhez képest 7 500 000 km².



Forrás: https://www.hellovidek.hu/

Kulcsszavak: fák, erdő, légszennyezettség, széndioxid

Szólj hozzá te is!

Hozzászólok a cikkhez


A cikkhez csak bejelentkezett olvasóink szólhatnak hozzá.
Bejelentkezem | Regisztrálok
Jelenleg még senki nem szólt hozzá a hírhez, légy te az első!







    A lakásodhoz legközelebbi benzinkúton átveszik a használt étolajat?
    500m-en belül van benzinkút és átveszik.
    500m-en belül van benzinkút, de nem veszik át.
    Nem gyűjtöm össze a használt étolajat, így nem érdekel.