• Minden a földből származik, oda is kerül vissza!

 • A légkör éltet és véd!

 • A víz minden földi élet alapja!

 • Minden energia!

 • Közöld Alapítvány - A környezettudatos fejlődésért!

 • Közöld Roadshow - Közösség a környezetünkért!

Nagy Gábor adatlapja

E-mail cím:gabor@kozold.hu
Hozzászólásainak száma:0 db
Cikkeinek száma:18 db
Nagy Gábor

Sikeresen létrehozott egy cikket.

Októberben a hírek arról szóltak, hogy egy radioaktív felhő halad át Európán.

Mennyivel növekedett a radioaktivitás Magyarország fölött? Az OM-OSJER környezeti dózisteljesítmény mérőrendszer adatai pontosan megmutatják.

http://osjer.atomki.hu/

2017.11.15. 07:07:12
Nagy Gábor

Nagy Gábor módosítási kérelmet írt az egyik cikkhez.

2017.10.09. 08:39:33
Nagy Gábor

Sikeresen létrehozott egy cikket.
Szemétből termel energiát a zseniális magyar találmány

Az épületek zöld-energiával való ellátása nem újkeletű téma, azonban a napelem gyártók mindeddig nem tudtak olyan megoldást kínálni a felhasználóknak, ami közös nevezőre tudta volna hozni a megújulóenergia-forrásokat az esztétikummal. Egy-egy mai napelemmel felszerelt tető olykor egy ipari negyed benyomását szokta kelteni, ami jelentősen rontja a napelemek ázsióját a lakosság szélesebb körében. A napelemes technológiák következő generációja már integrált megoldásokra fog épülni: egyre többször találkozhatunk már tetőcserépbe vagy homlokzatba integrált megoldásokkal. Ezt a tendenciát szeretnénk folytatni a napelemek burkolatba való integrálásával, amely azonban amellett, hogy esztétikus megoldás, egyben épp annyira figyelemfelkeltő is, hogy szemléletformáló hatással legyen környezetére. Márpedig a burkolatok mindenhol ott vannak a városokban, nem lehet kikerülni őket.

2017.10.09. 06:05:21
Nagy Gábor

Sikeresen létrehozott egy cikket.
Zsiradék hegyek épülnek a talpunk alatt!

A mosogatóba kiöntött használt sütőolaj monumentális építményeket hoz létre a csatornarendszerekben, amik aztán dugulásokat eredményeznek, és főleg: elképesztően gusztustalanok.

2017.06.01. 05:56:57
Nagy Gábor

Sikeresen létrehozott egy cikket.
A balesetek és közúti forgalom összefüggése

A Lechner Tudásközpont e havi anyagában az ország útjain történő balesetek számát vizsgálta, a lakónépesség és a közúti forgalom nagyságának összefüggésében. A térképen láthatóak fehérrel a tervezett elkerülő utak, melyek a remények szerint csökkenteni fogják a városon belüli balesetek számát. A böngészéshez a linken elérhető a térkép interaktív, nagyítható változata!

2016.10.18. 06:08:00
Nagy Gábor

Sikeresen létrehozott egy cikket.

Az Aral-tó mára szinte teljesen kiszáradt. A szegélyvonalak a 1970-es partvonalat jelölik.

2014.09.30. 11:44:35
Nagy Gábor

Sikeresen létrehozott egy cikket.
Költségcsökkentő fűtési megoldás

Negyvenszázalékos költségcsökkenést, a szén-dioxid-kibocsátásban tízezer kilogramm megtakarítást is elér évente egy új fűtési megoldás - ígéri a fejlesztő holland Remeha cég, amely fejlesztését a közelmúltban rendezett Construma kiállításon is bemutatta.

2013.02.04. 17:37:51
Nagy Gábor

Sikeresen létrehozott egy cikket.
Az űrből is látszik a felfuttatott amerikai palagáz kitermelés

 

Rendkívül érdekes műholdképeket közölt a napokban a NASA, amelyek rávilágítottak az Egyesült Államokban zajló nem konvencionális szénhidrogén-termelés felfutásának környezetkárosító "mellékhatásaira". Az elszaporodott fáklyázási tevékenységek következtében az amerikai olaj- és gázforradalom árnyoldala már az űrből is nyomon követhető.

2013.02.03. 14:02:42
Nagy Gábor

Sikeresen létrehozott egy cikket.
Klímaváltozás 26 másodpercben

A NASA New York-i Goddard Institute for Space Studies intézete látványos videóval illusztrálta legutóbbi riasztó klímaváltozási jelentését. Az adatok szerint a mérések kezdete, vagyis 1885 óta regisztrált tíz legmelegebb év mind 1998 óta telt el, 2012 pedig az elmúlt évszázad kilencedik legmelegebb éve volt világszerte.

2013.01.23. 13:49:51
Nagy Gábor

Sikeresen létrehozott egy cikket.
Tornádóból áramot!

Az amerikai Thiel Foundation Breakout Labs bejelentette, hogy radikálisan új megoldással állt elő az olcsó és tiszta energiaelőállítás terén. Az általuk Atmospheric Vortex Engine-nek (AVE) elnevezett, egyelőre csak elméletben létező szerkezetben egy szabályozott tornádó hajtana több turbinát, így állítaná elő az energiát.

2012.12.27. 16:45:54
Nagy Gábor

Sikeresen létrehozott egy cikket.
Így gomolyog a világ légszennyezése

Áramlástani számítások alapján modellezte a Föld légkörében terjedő füstök és gázok mozgását a NASA Goddard Űrkutatási Központja. A 2006 augusztusa és 2007 áprilisa közti időszak adatait alapul vevő videó egyrészt látványnak sem utolsó, de a haszna nem ez, hanem hogy mindenki számára érthetően vizualizálja, mit is jelent például az ipari termelés okozta légszennyezés világviszonylatban. Fontos tudni, hogy az elkészült film nem űrfelvétel, hanem egy modell, amit egy földi szuperszámítógép hozott létre.

2012.11.19. 13:57:42
Nagy Gábor

Sikeresen létrehozott egy cikket.
Levegőből benzin

Levegőből gyárt benzint egy brit cég: kivonja belőle a szén-dioxidot, majd pedig vízből elektrolízissel kinyert hidrogénnel vegyíti, így nyerve benzint. Az eljárás egy kis észak-angliai cég, az Air Fuel Syndication találmánya. Egyelőre még messze van a levegőből folyó benzintermelés az ipari méretektől, de a kísérletek ígéretesek. Az eljárással - amelyben a szén-dioxidot nátrium-hidroxiddal is elegyítik, mielőtt a hidrogént adnának hozzá - öt liter benzint állítottak elő három hónap alatt.

2012.10.20. 13:38:29
Nagy Gábor

Sikeresen létrehozott egy cikket.
A végzet matematikája- Egy interdiszciplináris kutatás sémái egy világméretű gyomorrontásra

A több egyetem – köztük a Notre Dame és a Budapesti Corvinus Egyetem – kutatóiból álló kutatócsoport az élelmiszerek világkereskedelmi hálójának egy sötétebb szcenárióját vizsgálták komoly metodológiával. Azzal, hogy bolygónk lakossága túllépte 7 milliárdot, komoly kérdéseket vet fel az élelmezés, illetve a mindennapi betevő biztonsága és fenntarthatósága. A hatalmas kereslet miatt az élelmiszerkereskedelem mára egy komplex nemzetközi rendszerré nőtte ki magát, centrumában hét országgal, akik a világ országainak 77%-val állnak mindennapi kapcsolatban.

2012.09.19. 12:01:00
Nagy Gábor

Sikeresen létrehozott egy cikket.
9 folyamat a Földön átbillenéshez közel?

A kilenc folyamat, melyek esetén nem szabadna átlépnie Földünknek egy határt: klímaváltozás, az óceán savasodása, az ózonréteg vékonyodása, beavatkozás a nitrogén- és a foszfátciklusba (ezek a növényfejlődés meghatározói), a szabad természet mezőgazdasági térséggé és városokká történő átalakítása, a fajok kihalása, a vegyi környezetszennyezés halmozódása és a légkörben lebegő környezetszennyező részecskék szintjének növekedése.

2012.07.06. 20:17:54
Nagy Gábor

Sikeresen létrehozott egy cikket.
Magyarország "pocsolyatérképe"

A Kárpát-medence vízborította és árvízjárta területei az ármentesítő és lecsapoló munkálatok megkezdése előtt.

2012.06.04. 07:59:50
Nagy Gábor

Sikeresen létrehozott egy cikket.
Pollentérkép

Magyarország pollentérképe. Forrás: idokep.hu

2012.05.28. 08:20:32
Nagy Gábor

Sikeresen létrehozott egy cikket.
Bioindikáció - a környezet állapotának jelzése mohákkal

A biológiai környezet és annak változásának figyelésére a legcélravezetőbb eszközök maguk az élőlények. Az ilyen, ún. bioindikációs vizsgálatokhoz a környezet állapotát és annak változását jól mutató szervezetekre van szükség. A mohák számos előnyös és szerencsés tulajdonságuknak köszönhetően a leggyakrabban alkalmazott bioindikációs élőlények közé tartoznak.

 
 

2012.05.27. 14:01:23
Nagy Gábor

Sikeresen létrehozott egy cikket.
Megnyitott a Tisza-tavi Ökocentrum

Pénteken megnyitott Poroszlón a Tisza-tavi Ökocentrum.

2012.04.28. 20:16:51
Nagy Gábor

Sikeresen létrehozott egy cikket.
Magyarország tanösvényei

Magyarország tanösvényeinek térképe: rövid leírásokkal, és további információkat tartalmazó hivatkozásokkal.

2012.04.26. 23:37:18
Nagy Gábor

Nagy Gábor sikeresen regisztrált a rendszerünkbe.

2012.03.16. 13:55:17

  A lakásodhoz legközelebbi benzinkúton átveszik a használt étolajat?
  500m-en belül van benzinkút és átveszik.
  500m-en belül van benzinkút, de nem veszik át.
  Nem gyűjtöm össze a használt étolajat, így nem érdekel.