• Minden a földből származik, oda is kerül vissza!

  • A légkör éltet és véd!

  • A víz minden földi élet alapja!

  • Minden energia!

  • Közöld Alapítvány - A környezettudatos fejlődésért!

  • Közöld Roadshow - Közösség a környezetünkért!

A Duna-part olyan szmogos, mint a legforgalmasabb fővárosi csomópont


2019.08.15. 14:01:17Nagy Gábor
499 fő megtekintette a cikket 917 alkalommal.

Bár a mérések teljes kiértékelése csak egy hónap múlva fejeződik be, az adatokból már most látható, hogy a Duna mellett a légszennyezettség (leginkább a nitrogén-dioxidot tekintve) gyakran meghaladja a határértékeket, sőt a legforgalmasabb budai és pesti közlekedési csomópontok értékeit, mondta lapunknak Simon Gergely, a Greenpeace levegőminőségi szakértője. Mivel az adatok a forgalmi csúcsidőszakon kívül is magasak, a légszennyezés szerinte feltételezhetően az elavult, füstokádó dunai hajók, vagy a motorjaikat folyamatosan járató szállodahajóknak köszönhető.

Pár mérési adat (határérték: 100 ug/m3) :

  • Szent István park – Újpest rakpart, bicikliút (augusztus 2., délelőtt 10-11 óra, 113-105 ug/m3, határértéket meghaladó nitrogén-dioxid-szennyezés, az Erzsébet téren ugyanekkor csak 92 ug/m3, a Széna téren pedig mindössze 55-72 ug/m3 a mért érték)
  • Március 15. tér – alsó rakpart, Zsófia főhercegné hajónál (augusztus 6 19-21 óra között 124-185 ug/m3, a határértéket 80%-kal is meghaladó nitrogén-dioxid-szennyezés)
  • Jászai Mari tér – Carl Lutz rakpart (augusztus 10-én reggel 8 órakor 128 ug/m3, ami 30%-kal a határérték feletti, és jóval meghaladja mind a Széna téri, mind az Erzsébet téri értéket)
  • Ugyanott augusztus 9-én 18 és 20 óra között 109-157-168 ug/m3, ami 50-70 százalékos túllépés
  • Parlament – alsó rakpart (augusztus 12-én 19 és 20 óra között 180 és 176 ug/m3, ami 70-80%-kal magasabb a határértéknél, ugyanennyivel a Széna térnél
A mért szennyeződés miatt „Tiszta levegőt a Duna-partokon is: radikálisan csökkentsék a hajóforgalom okozta levegő- és zajszennyezést!” címmel indít közös kampányt a Levegő Munkacsoport és az aHang. 

A Levegő Munkacsoporthoz rendszeresen érkeznek panaszok helyi lakosoktól és a Duna-parton sétálóktól, sőt a hajón utazóktól is, akik szerint elviselhetetlen, amit ezek a hajók kibocsátanak. Már három évvel ezelőtt konkrét javaslatokat juttattunk el az illetékes minisztériumnak, azonban azóta sem történt semmi kézzelfogható előrelépés, pedig a szükséges intézkedések csak néhány milliárd forintba kerülnének, ami szinte jelentéktelen tétel az állami költségvetésben – állapította meg Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

Bár elsősorban a helyi lakosok szenvedik el a hajók okozta hatalmas légszennyezést, a probléma mindenkit érint, aki budapestiként vagy turistaként szeretné élvezni a folyó közelségét – tette hozzá Marinov Péter, a petíciót kezdeményező egyik helyi lakos.

A kezdeményezők minden állampolgár és szervezet csatlakozását várják a dunai személyszállító okozta környezetszennyezés csökkentése érdekében indított petícióhoz, ami ide kattintva érhető el.

Mint arról beszámoltunk, a 11 darab, 40-50 éves személyszállító BKV-hajó többsége újra forgalomba állhatott a Hableány balesetének ügyét követő átvizsgálás után. Kettőnél gondok voltak az utasteret is érintő füstöléssel, ennek javítását az üzemeltető cég megkezdte. A BKV támogatná az öreg flotta lecserélését, amire egyelőre semmi esély.

Az eredeti írás elérhetősége.



Forrás: https://index.hu

Kulcsszavak: légszennyezettség, Budapest

Szólj hozzá te is!

Hozzászólok a cikkhez


A cikkhez csak bejelentkezett olvasóink szólhatnak hozzá.
Bejelentkezem | Regisztrálok
Jelenleg még senki nem szólt hozzá a hírhez, légy te az első!







    A lakásodhoz legközelebbi benzinkúton átveszik a használt étolajat?
    500m-en belül van benzinkút és átveszik.
    500m-en belül van benzinkút, de nem veszik át.
    Nem gyűjtöm össze a használt étolajat, így nem érdekel.