• Minden a földből származik, oda is kerül vissza!

 • A légkör éltet és véd!

 • A víz minden földi élet alapja!

 • Minden energia!

 • Közöld Alapítvány - A környezettudatos fejlődésért!

 • Közöld Roadshow - Közösség a környezetünkért!

Bevált a hullámokat szélenergiává alakító erőmű

2022.08.04 19:09. - Nagy Gábor

Széltől, naptól függetlenül, éjjel-nappal termeli a megújuló energiát.

Sikerrel zárult az ausztrál Wave Swell Energy alternatív tengeri energiatermelő platformjának próbaüzeme.

Az UniWave 200 nevű újító konstrukció egy lefelé nyitott betonüreg, amelyben a tenger hullámainak emelkedése nyomán emelkedik és süllyed a víz – az üregben változó légnyomás pedig az üreg tetején elhelyezett turbinán keresztül egyenlítődik ki. Egyszerűbben: egy olyan szélerőmű, amely a hullámok keltette légmozgás energiáját termeli ki.

 

Használjuk a nap- vagy szélenergiát, amikor van rá lehetőségünk

2020.12.13 12:34. - Nagy Gábor

Régi, sőt, a technológiai fejlődésnek is köszönhetően egyre inkább elavult szemléletet tükröz az a kérdésfelvetés, mely szembeállítja a megújuló energiák (a szél, a napsütés) használatát és az energiabiztonságot. Nem süt mindig a nap és nem fúj mindig a szél, de többek között a tárolási megoldások fejlődésével, többféle megújuló forrás együttes használatával, országok hálózatainak jobb összekapcsolásával elérhető egyszerre a tisztább villamos energia és az energiabiztonság is – és ezt már nemcsak tanulmányok és elméletek, de több nemzetközi példa is bizonyítja. A tiszta energia egyre olcsóbb és költséghatékonyabb, egyre fontosabb, hogy a fejekben – és ezen keresztül a villamosenergia-rendszer működésében – kell új alapokra helyezni a gondolkodást.

 

Tornádóból áramot!

2012.12.27 17:45. - Nagy Gábor

Az amerikai Thiel Foundation Breakout Labs bejelentette, hogy radikálisan új megoldással állt elő az olcsó és tiszta energiaelőállítás terén. Az általuk Atmospheric Vortex Engine-nek (AVE) elnevezett, egyelőre csak elméletben létező szerkezetben egy szabályozott tornádó hajtana több turbinát, így állítaná elő az energiát.

A legnagyobb szélerőmű

2012.09.04 13:54. -

A világ legnagyobb, 339 turbinából álló tengeri szélerőművének terveit nyújtotta be a napokban a Moray Offshore Renewables a skót kormányhoz. Az erőmű 1,5 gigawattos teljesítményével egymillió otthon energiaellátását lesz képes biztosítani.

4. Magyar szélenergia workshop

2012.06.12 16:45. -

Az Európai Szélenergia Társaság (EWEA), a Magyar Szélenergia Társaság (MSZET) és a Magyar Szélenergia Ipari Társaság (MSZIT) 2012. július 10-én, kedden tartja 4. Magyar szélenergia workshopját.

  A lakásodhoz legközelebbi benzinkúton átveszik a használt étolajat?
  500m-en belül van benzinkút és átveszik.
  500m-en belül van benzinkút, de nem veszik át.
  Nem gyűjtöm össze a használt étolajat, így nem érdekel.