• Minden a földből származik, oda is kerül vissza!

 • A légkör éltet és véd!

 • A víz minden földi élet alapja!

 • Minden energia!

 • Közöld Alapítvány - A környezettudatos fejlődésért!

 • Közöld Roadshow - Közösség a környezetünkért!

Tornádóból áramot!


2012.12.27. 17:45:54Nagy Gábor
844 fő megtekintette a cikket 1 486 alkalommal.

Az ötletet egy kanadai mérnök, Louis Michaud jegyzi a Western Universityről. Tervei szerint meleg és nyirkos levegőt nyomnának a keringető állomásra, ahol az növekvő és erőteljes örvény formáját venné fel.

A felmelegített levegő és a felette lévő atmoszféra közötti hőmérsékletkülönbség hajtaná meg a turbinákat. Az erőmű lényegében az alacsonyabb hőmérsékletű levegő örvénylésével, majd atmoszférába jutásával működne. Az így létrehozott tornádó bármikor lekapcsolható lenne a beáramló meleg levegő megszüntetésével.

A megoldás előnye, hogy nem jár szén-dioxid-kibocsátással, és nincs szükség energiatárolóra sem. Michaud számításai szerint az így előállított áram ára 3 cent (6,6 forint) lehet kilowattóránként, ami nagyon olcsónak számít.

Az erőmű átmérője 100 méter lenne, teljesítménye pedig 200 megawatt – ez nagyjából egy hagyományos, széntüzelésű erőműének felel meg. „A tornádók ereje vitathatatlan. A munkám annak alapjait fekteti le, hogyan tudjuk szabályozni és kihasználni ezt az energiát” – nyilatkozta Louis Michaud munkájának bemutatóján.Forrás: http://index.hu/tech/2012/12/27/tornadoval_termelnenek_aramot/

Kulcsszavak: áram

Szólj hozzá te is!

Hozzászólok a cikkhez


A cikkhez csak bejelentkezett olvasóink szólhatnak hozzá.
Bejelentkezem | Regisztrálok
Jelenleg még senki nem szólt hozzá a hírhez, légy te az első!  A lakásodhoz legközelebbi benzinkúton átveszik a használt étolajat?
  500m-en belül van benzinkút és átveszik.
  500m-en belül van benzinkút, de nem veszik át.
  Nem gyűjtöm össze a használt étolajat, így nem érdekel.