• Minden a földből származik, oda is kerül vissza!

 • A légkör éltet és véd!

 • A víz minden földi élet alapja!

 • Minden energia!

 • Közöld Alapítvány - A környezettudatos fejlődésért!

 • Közöld Roadshow - Közösség a környezetünkért!

Készül az ország poloskatérképe

2020.09.30 20:50. - Nagy Gábor

Egy-két évtizede szinte még ismeretlenek voltak Magyarországon, mostanra azonban egyre több helyen jelennek meg az invazív címeres poloskák. A Sokk a rovar Facebook-közösség most elkészíti azon helyek listáját, ahol észlelték ezeket. Ebből megtudhatjuk, hogy hol terjedtek el és találhatók meg már nagy számban ezek a bűzös rovarok.

Több száz fecske fészkét verték le Szolnokon egy építkezésnél

2019.07.11 11:46. - Nagy Gábor

Egy ingatlanfelújítás során 300 fecskecsaládot tettek földönfutóvá, miután leverték és elpusztították a fészküket, írja az Átlátszó.hu. A molnárfecske családokat akkor üldözték el, amikor részben közpénzből fejleszteni kezdték a szolnoki Széchenyi körúton a lakótelepi orvosi rendelőt.

Az év legjobb természetfotói

2018.11.07 09:03. - Nagy Gábor

Az év természetfotósa pályázat legjobb képei látványos lenyomatát adják a minket körülvevő természet sokszínűségének, de a varázslatos látvány egyre komolyabb figyelmeztetést is hordoz.

Lenyűgöző módon riadóznak a megtámadott növények

2018.09.15 00:02. - Nagy Gábor

Ideje megváltoztatni azt a nézetet, hogy a növények csak szélben susogó magatehetetlen díszei a világnak, egy kutatásban ugyanis sikerült igen látványos módon kimutatni, hogy egy támadás esetén riadólánc indul be bennük.

Mérföldkő a vizeinknek

2015.02.23 14:00. -

Az egészséges vizesélőhelyek nemcsak a változatos és gazdag élővilág szempontjából, de az ember számára kulcsfontosságú ivóvíz miatt is nélkülözhetetlenek. A WWF regionális kezdeményezésben 2025-ig 2 millió hektár vizesélőhely állapotának javítását tűzte ki célul, összesen hat ország területén, a Dunán és mellékfolyóin.

Mese- és képregényíró pályázat

2014.05.28 22:51. -

Vadonleső Program valamint a tíz hazai nemzetipark-igazgatóság a Vidékfejlesztési Minisztérium Természetmegőrzési Főosztályával, a Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztályával, a Fővárosi Állat- és Növénykerttel, a Magyar Természettudományi Múzeummal és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel karöltve, 2014. A KELETI SÜN ÉVE alkalmából „Titokzatos sün-történetek” címmel mese- és képregényíró pályázatot hirdet.

Nemzeti Biodiverzitás Stratégia

2014.05.28 00:48. -

Egyhangúlag elfogadta a Kormány a biológiai sokféleség megőrzésének 2014-2020 közötti időszakra szóló nemzeti stratégiáját 2014. február 5-én.

A biológiai sokféleség a földi élet, az élővilág változatosságát jelenti. Magyarország európai összehasonlításban is kiemelkedő értékű természeti kincsekkel rendelkezik, változatos ökológiai adottságaink kedvezőek a biológiai sokféleségnek. 

Mi vagyunk a Föld pestise

2013.02.05 12:25. -

evolucio elrontottuk"Mi vagyunk a Föld pestise. A következő ötven évben megkapjuk érte a büntetésünket. Nemcsak a klímaváltozásról van szó, ez pusztán terület kérdése. Elég hely kell ahhoz, hogy élelmet termeljünk ennek az iszonyú nagy hordának. Vagy mi korlátozzuk a populációnövekedésünket, vagy a természet teszi meg ezt helyettünk, és a természet már most is teszi a dolgát" - mondta a Radio Times-nak David Attenborough - melyet az origo idéz.

 

Tiszta tányér-hadművelet

2013.02.04 09:29. -

A központi lapok az utóbbi napokban címlapjukon foglalkoztak a témával, az ország számos pontjának éttermeiben a vendégek figyelmét a bejáratnál táblák és üres tányérok hívják fel a pazarlásra, s mind több ismert személyiség is felszólalt az ügy érdekében. A központi televízió, a CCTV riportjában ismertetett statisztikák szerint évente több száz millió tonna maradékot hagynak az éttermek asztalain a kínai emberek, ami csaknem 200 millió ember egész éves étkeztetésére elegendő lehetne. A televízió egyetemi kantinoktól kezdve utcai éttermeken át ötcsillagos szállodákig mindenféle vendéglátóhelyet végiglátogatott, hogy az élelmiszerpazarlásról beszámoljon. A riporterek mindenhol ugyanazt tapasztalták: a megrendelt ételek jelentős része, becsléseik szerint legalább 20 százaléka a kukában végzi.
Január közepén a kínai internetezők a több mint 420 millió regisztrált felhasználót jegyző Sina mikroblogon indítottak kezdeményezést a pazarlás ellen. A "tiszta tányér-hadművelet" népszerűségét az is mutatja, hogy a szociális platformon már több mint 13 millió bejegyzés született a témában, a mikroblogolók étkezés után maradt üres tányérjaik százairól töltöttek fel képeket a Sinára.

 

A pénteki Zsenmin Zsipao pártlap a hivatalos fogadások, állami rendezvények, konferenciák részvevőinek pazarlására is felhívja a figyelmet, mondván: a közpénzből finanszírozott eseményeken való takarékosságot is fokozni kellene. A puszta szavak ugyanakkor nem elegek, a szabályozások és a felülvizsgálat szigorítására lenne szükség - véli az újság.

Jüan Long-ping agrártudós, a szuperrizsként elhíresült hibrid rizs kifejlesztője így fogalmazott: az élelmiszerpazarlást bűnként és szégyenként kellene kezelni Kínában, a pazarlókat pedig a hatóságoknak kellene megbüntetniük. A pocsékolás azért is megbocsáthatatlan, mert Kínában a lakosság élelmiszerellátása komoly gondot jelent - fogalmazott Jüan, a szuperrizsre utalva hozzátéve: azt kifejleszteni rendkívül nehéz volt, azzal pazarolni ugyanakkor láthatóan nagyon könnyű.

Egészségnap - Rákóczifalván

2012.05.31 15:12. -

A Közöld Alapítvány Egészségnap keretében szűrővizsgálatokat végez Rákóczifalván!

 • 1

  A lakásodhoz legközelebbi benzinkúton átveszik a használt étolajat?
  500m-en belül van benzinkút és átveszik.
  500m-en belül van benzinkút, de nem veszik át.
  Nem gyűjtöm össze a használt étolajat, így nem érdekel.