• Minden a földből származik, oda is kerül vissza!

 • A légkör éltet és véd!

 • A víz minden földi élet alapja!

 • Minden energia!

 • Közöld Alapítvány - A környezettudatos fejlődésért!

 • Közöld Roadshow - Közösség a környezetünkért!

Nemzeti Biodiverzitás Stratégia


2014.05.28. 00:48:00Közöld Admin
473 fő megtekintette a cikket 956 alkalommal.

A biológiai sokféleség és annak megőrzése alapvetően fontos az emberi élet feltételeinek, illetve jól-létünk biztosítása érdekében. Változatos élővilágunk az emberi élethez elengedhetetlen szolgáltatásokat nyújt: többek között elősegíti az egészséges élelmiszerhez, tiszta édesvízhez, tiszta levegőhöz való hozzájutást, élőhelyet és gyógyszer-alapanyagot biztosít számunkra, szerepet játszik a katasztrófák, a járványok és betegségek elkerülésében, hatásainak enyhítésében, valamint az éghajlat szabályozásában. Ezek nélkül a földi élet elképzelhetetlen lenne.

A Nemzeti Biodiverzitás Stratégia azokat a célkitűzéseket és feladatokat tartalmazza, amelyeket a hazai élővilág, a természeti erőforrások hosszú távú fennmaradása és hanyatlásuk megállítása érdekében el kell érni az évtized végéig.

A Nemzeti Biodiverizás Stratégia elkészítésének több oka volt. Egyrészt Magyarország első biológiai sokféleség megőrzési stratégiájának időtávja 2014-ben lejár, ezért szükségessé vált felülvizsgálata és megújítása. A másik ok, hogy az élővilág változatosságának továbbra is tapasztalható csökkenése miatt időközben jelentős nemzetközi és európai uniós kötelezettségvállalások születtek, amelyeket be kell építeni az egyes országok adottságaihoz igazodva, a nemzeti tervezési folyamatokba. Ennek értelmében Magyarországnak is feladata volt, hogy hozzájáruljon a nemzetközi vállalások megvalósításához és kidolgozza ennek megfelelően nemzeti célkitűzéseit. Ezen kívül hazánk az Európai Unió 2020-ig szóló biodiverzitás stratégiájának – melyet a magyar EU elnökség alatt fogadtak el – is meg kell, hogy feleljen. Cél volt ugyanakkor az is, hogy a Nemzeti Biodiverzitás Stratégia igazodjon a 2014-2020. közötti uniós pénzügyi tervezési időszak időtávjához is, tekintettel arra, hogy a kitűzött feladatok megvalósítása nagyrészt uniós forrásokból történik.

A Nemzeti Biodiverzitás Stratégia (2014-2020) itt érhető el.

 

 

 Forrás: http://www.biodiv.hu/

Kulcsszavak: biodiverzitás, élőlények

  A lakásodhoz legközelebbi benzinkúton átveszik a használt étolajat?
  500m-en belül van benzinkút és átveszik.
  500m-en belül van benzinkút, de nem veszik át.
  Nem gyűjtöm össze a használt étolajat, így nem érdekel.