• Minden a földből származik, oda is kerül vissza!

 • A légkör éltet és véd!

 • A víz minden földi élet alapja!

 • Minden energia!

 • Közöld Alapítvány - A környezettudatos fejlődésért!

 • Közöld Roadshow - Közösség a környezetünkért!

A Duna-part olyan szmogos, mint a legforgalmasabb fővárosi csomópont

2019.08.15 14:01. - Nagy Gábor

A budapesti levegő a tisztának gondolt Duna-parti sétányok mellett is erősen szennyezett a Levegő Munkacsoport, az aHang és a Greenpeace mérései szerint, sokszor több nitrogén-dioxid mérhető itt, mint a forgalmas Erzsébet téren vagy Széna téren. A szennyezés feltételezhetően az elavult, füstöt okádó hajókból származik. A helyzet megváltoztatásáért online aláírásgyűjtés indult.

Évente 8-10 ezer ember hal meg Magyarországon a légszennyezettség miatt

2019.01.14 08:27. - Nagy Gábor

Évente 8-10 ezer ember korai halálozásához vezet a légszennyezettség Magyarországon

- közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) saját és az Egészségügyi Világszervezet számításaira hivatkozva vasárnap az MTI-vel.

Rémisztő grafikon mutatja meg, mennyire súlyos a magyarországi légszennyezettségi helyzet

2018.10.12 09:41. - Nagy Gábor

Jelenleg a légszennyezettség jelenti a legnagyobb környezeti kockázatot az egészségre nézve az Európai Unióban, így ez az egyik, ha nem a leggyakoribb oka az idő előtti haláleseteknek. A légszennyezettségi helyzet pedig néhány országban, így Magyarországon is különösen súlyos. A Berkeley Earth nevű kaliforniai nonprofit adatelemző társaság által most közzétett térkép jól szemlélteti, hogyan is alakul Európán belül a levegőminőség a kisméretű, PM2,5 szálló por esetében.

Bűnösök és szentek: a Greenpeace 13 európai város légszennyezettségét pontozta

2018.05.24 07:49. - Nagy Gábor

A Greenpeace 2018-as városértékelése: mobilitás, légszennyezés, közlekedés. Budapest a 13 város közül a 9. helyen végzett. Azokban az országokban, ahol az autósok nagy számban váltottak kerékpárra vagy gyalogos közlekedésre, nemcsak biztonságosabbak lettek az utak, de a levegő is tisztább lett.

Az ólom környezetünkben és bennünk

2014.06.16 18:04. - Közöld Admin

A zömmel két vegyértékű fémekből álló és a természetben igen hasonlóan viselkedő, ún. polimetallikus elemek csoportjának legkevésbé mozgékony tagja az ólom. Olyannyira kevéssé vegyülékeny, hogy még a sósavban sem oldódik (pontosabban: nagyon rosszul oldódik), ezért a klasszikus analitikai kémia (a Fresenius-féle csoportosítás) a kationok I. a) alosztályába sorolja.

 

Így gomolyog a világ légszennyezése

2012.11.19 14:57. - Nagy Gábor

Áramlástani számítások alapján modellezte a Föld légkörében terjedő füstök és gázok mozgását a NASA Goddard Űrkutatási Központja. A 2006 augusztusa és 2007 áprilisa közti időszak adatait alapul vevő videó egyrészt látványnak sem utolsó, de a haszna nem ez, hanem hogy mindenki számára érthetően vizualizálja, mit is jelent például az ipari termelés okozta légszennyezés világviszonylatban. Fontos tudni, hogy az elkészült film nem űrfelvétel, hanem egy modell, amit egy földi szuperszámítógép hozott létre.

Meddig "szennyez" egy gyárkémény?

2012.05.07 20:22. - Közöld Admin

A pontforrások közvetlen hatástávolságát becslő program letölthető a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség honlapjáról.

Levegő minőségi adatok

2012.03.28 17:40. - Közöld Admin

Budapest szmogtérképe

 

 

Friss adatok arról, mit is lélegzünk be nap, mint nap.

  A lakásodhoz legközelebbi benzinkúton átveszik a használt étolajat?
  500m-en belül van benzinkút és átveszik.
  500m-en belül van benzinkút, de nem veszik át.
  Nem gyűjtöm össze a használt étolajat, így nem érdekel.