• Minden a földből származik, oda is kerül vissza!

 • A légkör éltet és véd!

 • A víz minden földi élet alapja!

 • Minden energia!

 • Közöld Alapítvány - A környezettudatos fejlődésért!

 • Közöld Roadshow - Közösség a környezetünkért!

Becslések szerint csaknem 13 ezren halnak meg a légszennyezettség miatt idehaza


2020.11.19. 17:40:14Nagy Gábor
207 fő megtekintette a cikket 544 alkalommal.

Kiemelték, hogy az elmúlt időben több kormányzati intézkedés született a légszennyezettség csökkentésére. Kerekes György, az MCC Klímapolitikai Intézetének vezetője szerint 

AZ ÚJ ÉPÍTÉSŰ INGATLANOK ENERGETIKAI SZABVÁNYÁNAK 2021-TŐL HATÁLYOS SZIGORÍTÁSA JELENTŐSEN HOZZÁJÁRULHAT A SZÜKSÉGES FŰTÉSI ENERGIA MENNYISÉGÉNEK CSÖKKENTÉSÉHEZ.

Példaként említette az avarégetés országos általános tilalmát is, továbbá a támogatási programokat (fűtéskorszerűsítési és energiahatékonysági pályázatok), amelyek a károsanyag-kibocsátás mérséklését tűzték ki célul. Kerekes György kiemelte: 

A LAKOSSÁG IS SOKAT TEHET A LEVEGŐ MINŐSÉGÉNEK JAVÍTÁSÉRT.

Emlékeztet, hogy az Európai Számvevőszék korábbi elemzése szerint 

MAGYARORSZÁG A NEGYEDIK LEGROSSZABB LEVEGŐJŰ UNIÓS TAGORSZÁG, ITT A TÉLI IDŐSZAKBAN A LÉGSZENNYEZETTSÉGI ADATOK ESETENKÉNT MÉG A KÍNAI ÉS INDIAI ADATOKAT IS MEGHALADJÁK.

A klímapolitikai intézet vezetője úgy véli, Magyarországon a téli időszakban a legnagyobb problémát az elavult fűtőberendezések jelentik, illetve az ezekben elégetett rossz minőségű tüzelőanyag, amely sok esetben nem más, mint szilárd hulladék (rongyok, különféle műanyagok, háztartási szemét).

A közleményben kiemelték: már rövid távon is jelentősen javulna a levegőminőség a megfelelő tűzifa (maximum 15 százalékos nedvességtartalmú, erdőgazdálkodásból származó tűzifa, brikett vagy pellet) használatával és a fatüzelésű rendszerek fejlesztésével. Hosszú távon pedig a háztartási körülmények között termelt megújuló energia vagy a földgázra alapozott fűtéskorszerűsítés, energiaoptimalizálás és az energiahatékonyság növelése jelenthetne megoldást, de a szálló por mennyiségét már a jó minőségű, száraz tűzifa biztosítása is jelentős mértékben visszaszoríthatná. Kitértek arra is, hogy a statisztikai adatok szerint a magyarországi szállópor-koncentráció majdnem 80 százalékát lengyel és román szennyezők bocsátják ki. Így a magyar erőfeszítések mellett hosszú távon nagy szerepe lehet a régiós szinten koordinált szakpolitikának is, amivel regionális együttműködéseken keresztül közelebb lehet kerülni ahhoz, hogy a térség országai folyamatosan csökkentsék saját kibocsátásukat – írja az MTI az MCC-re hivatkozva.

A közleményben szót ejtettek arról is, hogy az MCC Klímapolitikai Intézet azért jött létre, mert a klímaváltozás és az annak hatásaira való felkészülés napjaink egyik legmeghatározóbb társadalmi és gazdasági kérdése. Az új szakmai műhely vizsgálatai öt fontos területre fókuszálnak: az energetikára, a természetvédelemre, a mezőgazdaságra, az élettelen környezeti elemek (víz, levegő, talaj) védelmére és az urbanisztikára.Forrás: https://index.hu

Kulcsszavak: légszennyezettség, Magyarország

Szólj hozzá te is!

Hozzászólok a cikkhez


A cikkhez csak bejelentkezett olvasóink szólhatnak hozzá.
Bejelentkezem | Regisztrálok
Jelenleg még senki nem szólt hozzá a hírhez, légy te az első!  A lakásodhoz legközelebbi benzinkúton átveszik a használt étolajat?
  500m-en belül van benzinkút és átveszik.
  500m-en belül van benzinkút, de nem veszik át.
  Nem gyűjtöm össze a használt étolajat, így nem érdekel.