• Minden a földből származik, oda is kerül vissza!

 • A légkör éltet és véd!

 • A víz minden földi élet alapja!

 • Minden energia!

 • Közöld Alapítvány - A környezettudatos fejlődésért!

 • Közöld Roadshow - Közösség a környezetünkért!

Hányan ülnek egy autóban?

2022.02.05 10:06. - Nagy Gábor

A városi forgalomban a gépjárművek kihasználtságáról a BKK készített egy felmérést.

A város zaja termel energiát az elektromos autóhoz

2019.12.16 13:14. - Nagy Gábor

A Peugeot szakértőinek sikerült munkára fogniuk a hangot, pontosabban a városi zajszennyezést. Párizsban felállítottak 2 különleges óriásplakátot, amely áramot termel és részben ezzel töltik az e-autókat.

A balesetek és közúti forgalom összefüggése

2016.10.18 08:08. - Nagy Gábor

A Lechner Tudásközpont e havi anyagában az ország útjain történő balesetek számát vizsgálta, a lakónépesség és a közúti forgalom nagyságának összefüggésében. A térképen láthatóak fehérrel a tervezett elkerülő utak, melyek a remények szerint csökkenteni fogják a városon belüli balesetek számát. A böngészéshez a linken elérhető a térkép interaktív, nagyítható változata!

Szelíd közlekedés

2015.02.18 08:50. -

Szelíd közlekedésnek nevezünk minden olyan közlekedési formát, ami nem vagy kevésbé terheli környezetünket. Ilyenek például a kerékpár vagy a vasúti közlekedés. Pl. A rákoskerti vasúti állomás felújítása és kerékpáros központ kialakítása lakossági kezdeményezésre indult. Az akciót az Ökotárs is támogatta. A felújított állomás számos rendezvénynek ad otthont és szállást biztosít az utazóknak.

Hibrid autókra cserélik le a New York-i taxiflottát

2013.01.01 21:32. -

New York városa minden hónapban 300 taxi helyére állít forgalomba hibrid meghajtású, vagyis hagyományos üzemanyaggal és elektromos árammal egyaránt használható gépkocsit - jelentette be Michael Bloomberg
 

Levegőből benzin

2012.10.20 15:38. - Nagy Gábor

Levegőből gyárt benzint egy brit cég: kivonja belőle a szén-dioxidot, majd pedig vízből elektrolízissel kinyert hidrogénnel vegyíti, így nyerve benzint. Az eljárás egy kis észak-angliai cég, az Air Fuel Syndication találmánya. Egyelőre még messze van a levegőből folyó benzintermelés az ipari méretektől, de a kísérletek ígéretesek. Az eljárással - amelyben a szén-dioxidot nátrium-hidroxiddal is elegyítik, mielőtt a hidrogént adnának hozzá - öt liter benzint állítottak elő három hónap alatt.

Így is lehet! - falu autóutak nélkül

2012.04.08 15:40. - Szolovjov Rita

Természetesen egy kis természeti adottság illetve az emberi épített környezet is szükséges hozzá, hogy egy településen belül ne legyenek autóutak. Hollandia híres a tulipánjairól, és vizeiről, csatornáiról, s lám, még egy érdekesség: egy falu utak nélkül.

Utak sózása

2012.03.24 20:52. -

 Az utak tisztántartása, karbentartása folyamatos munka elé állítja a közútkezelő társaságokat, mely a téli időszakban még intenzívebb, hiszen a közlekedés zavartalanságát a nagy mennyiségben lehullott hó sokszor nehezíti. A hó eltakarítása hagyományosan munkagépekkel és sószórással történik, ami hatékony de közel sem környeztekímélő megoldás.

  A lakásodhoz legközelebbi benzinkúton átveszik a használt étolajat?
  500m-en belül van benzinkút és átveszik.
  500m-en belül van benzinkút, de nem veszik át.
  Nem gyűjtöm össze a használt étolajat, így nem érdekel.