• Minden a földből származik, oda is kerül vissza!

  • A légkör éltet és véd!

  • A víz minden földi élet alapja!

  • Minden energia!

  • Közöld Alapítvány - A környezettudatos fejlődésért!

  • Közöld Roadshow - Közösség a környezetünkért!

Több száz fecske fészkét verték le Szolnokon egy építkezésnél


2019.07.11. 11:46:06Nagy Gábor
468 fő megtekintette a cikket 896 alkalommal.

A civilek 200-300 fecskefészket számoltak össze a rendelő falán és beszögeléseiben, de a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal  Szolnoki Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának munkatársa, dr. Nemes Gábor szerint mindösszesen nyolcvan fészekről van szó.

A közbeszerzést elnyerő Niké 25 Kft május 20-a után kezdett a munkának, ami azért fontos, mert a fészkeket kizárólag addig lehet zavarni, amíg a fecskék vissza nem térnek Magyarországra, de abban az időpontban ez már megtörtént.

A civilek próbálták dokumentálni az eseményeket, amiben nem találtak partnerre a rendelő alkalmazottaiban, továbbra is ott folytatták a munkálatokat, bár egy idő után, mint az Átlátszó szerzője megjegyzi: az egyik oldalon „a nyilvános felzúdulás után dr. Nemes Gábor beállványozási tilalmat rendelt el, viszont a zavaró szalagok után még hálókat is szereltettek fel, ami nyilvánvalóan zavarja a fészkelő, költő madarakat a szaporodásban”.

Az írás szerint Horváth István, a Niké 26 Kft. ügyvezetője azt állította, hogy a munkálatok által érintett fecskefészkek eltávolításra engedélyük van, de a szerző később kétségbeesett fecskéket látott a fészküket keresve, majd, mint írja:

Megtaláltam a fotókon látott állványokat, egyikre felmásztam és a rengeteg levert fecskefészek között egy tetőperem alatti sarokban élő fecskéket láttam csonka, megrongált fészkekben. 

A civilek végül rendőrt hívtak, órákig tartott a helyszínelés, végül Nemes a „hálókat levetette a rendelőnek a bejárati részénél található lépcső feletti tető alól”, és a rendőrség bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást.

A fecskék rohamosan fogynak hazánkban. Ha nem teszünk valamit ellene, néhány éven belül eltűnhetnek Magyarországról.

Az eredeti írás a Zöld Indexen.



Forrás: https://index.hu

Kulcsszavak: fecske, védett

Szólj hozzá te is!

Hozzászólok a cikkhez


A cikkhez csak bejelentkezett olvasóink szólhatnak hozzá.
Bejelentkezem | Regisztrálok
Jelenleg még senki nem szólt hozzá a hírhez, légy te az első!







    A lakásodhoz legközelebbi benzinkúton átveszik a használt étolajat?
    500m-en belül van benzinkút és átveszik.
    500m-en belül van benzinkút, de nem veszik át.
    Nem gyűjtöm össze a használt étolajat, így nem érdekel.