• Minden a földből származik, oda is kerül vissza!

 • A légkör éltet és véd!

 • A víz minden földi élet alapja!

 • Minden energia!

 • Közöld Alapítvány - A környezettudatos fejlődésért!

 • Közöld Roadshow - Közösség a környezetünkért!

növény, riadóLenyűgöző módon riadóznak a megtámadott növények


2018.09.15. 00:02:06Nagy Gábor
546 fő megtekintette a cikket 994 alkalommal.

Ideje megváltoztatni azt a nézetet, hogy a növények csak szélben susogó magatehetetlen díszei a világnak, egy kutatásban ugyanis sikerült igen látványos módon kimutatni, hogy egy támadás esetén riadólánc indul be bennük.

Fluoreszcens fénnyel mutatták be a tudósok, hogy milyen jeleket adnak le a növényi sejtek, amikor például elkezdi rágcsálni a levelüket egy hernyó. Alig pár másodperccel a támadás után elindulnak a jelek, és a sérüléstől kiindulva nagyjából két perc alatt végigfutnak az egész növényen, másodpercenként egy milliméteres terjedéssel.

 

Amennyire csak lehetséges, a növény válaszreakciót indít, és mivel elfutni egészen biztosan nem tud, általában valamilyen kémiai anyag bocsát ki magából.

 

A tudósok jó ideje ismerték ezt a védelmi mechanizmust, ám most először sikerült ilyen jól végigkövetni a működését. A kutatás két vezető tudósa, Simon Gilroy és Masatsugu Toyota azt gyanították, hogy a kalciumionnak van szerepe a jelek továbbításában, ezért úgy alakítottak át modellnövényeket, hogy kalcium hatására fénykibocsátó fehérjét állítsanak elő.

A SZÁMÍTÁSUK BEJÖTT, A VIZSGÁLT ALANYOK ÚGY VILÁGÍTOTTAK, MINT EGY KARÁCSONYFA.

Korábbi kutatásokban a svájci Ted Farmer kimutatta, hogy a védekezéssel összefüggő elektromos jelek a glutamáttól függnek, ami egy ismert neurotranszmitter az állatokban és jeltovábbító szerepe van a növényekben. Gilroy és Toyota ezért egy második kísérletben azt is demonstrálta, hogy a genetikai mutációval glutamát-mentesített növényekben megszűnik a nagyobb hatótávolságú jelküldés. Ez arra utal, hogy a sérülés helyén kibocsátott glutamátnak kulcsfontosságú szerepe van a kalciumlöket beindításában.

Azt kell még bebizonyítani a kutatópárosnak, hogy nem a glutamát tesz meg a növényben nagyobb távolságokat, hanem az általuk mondott kalcium.Forrás: https://index.hu/techtud/2018/09/14/lenyugozo_modon_riadoznak_a_megtamadott_novenyek/

Kulcsszavak: növény

Szólj hozzá te is!

Hozzászólok a cikkhez


A cikkhez csak bejelentkezett olvasóink szólhatnak hozzá.
Bejelentkezem | Regisztrálok
Jelenleg még senki nem szólt hozzá a hírhez, légy te az első!  A lakásodhoz legközelebbi benzinkúton átveszik a használt étolajat?
  500m-en belül van benzinkút és átveszik.
  500m-en belül van benzinkút, de nem veszik át.
  Nem gyűjtöm össze a használt étolajat, így nem érdekel.