• Minden a földből származik, oda is kerül vissza!

  • A légkör éltet és véd!

  • A víz minden földi élet alapja!

  • Minden energia!

  • Közöld Alapítvány - A környezettudatos fejlődésért!

  • Közöld Roadshow - Közösség a környezetünkért!

Bioindikáció - a környezet állapotának jelzése mohákkal


2012.05.27. 16:01:23Nagy Gábor
1 517 fő megtekintette a cikket 3 319 alkalommal.

Magyarországon 1986 óta folyik mohákkal történő nehézfém-terhelés mérése a Szent István Egyetemen, a Dr. Tuba Zoltán professzor úr  vezette Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karon. A hazai vizsgálatok nemzetközileg is új, ún. standardizált transzplantációs kriptogám (zuzmó, moha) ökofiziológiai eljárással történnek, mely kiszáradás-toleráns mohákat és zuzmókat használ (TUBA 1991). Az eljárás alkalmas bármilyen nagyságú területen belül a helyi és háttérforrásokból származó nehézfém-szennyezésen kívül bármilyen egyéb terhelés okozta károsodás mértékének megállapítására, illetve a környezetkárosodás mértéke térbeli és időbeli megoszlásának nyomon követésére is.

Ezen eljárást használva vizsgálták Magyarország több ipari körzetének, térségének nehézfém- és Al-szennyezettségét. Kimutatták pl.(TUBA és CSINTALAN 1993a), hogy ha a vizsgált térségben olajtüzelésű hőerőmű van, ott akkor a legjelentősebb szennyező elem a V és a Ni. Mindkét elem legnagyobb mértékben az erőmű közvetlen közelében halmozódik fel a tesztnövényekben. Az erőműtől távolodva a telepek V és Ni-terhelése a távolság függvényében csökken. A többi elem esetében hasonló tendencia nem figyelhető meg. A környezetünkben egyre növekvő nehézfém-terhelés az autóutak mentén még fokozottabban jelentkezik. Az első vizsgálatok szerint (TUBA és CSINTALAN 1993) egy nagy forgalmú magyarországi főút mentén a nehézfémek közül a Cr, Cu, Fe, Ni, mennyisége az úttól távolodva gyorsan csökken, 5-10 méteren belül a térségre jellemző háttér-szennyezettségi szintre esik. A Cd, Pb és a Zn terhelés viszont az úttól nagyobb, 30-60 méteres távolságig is kimutatható. Ugyanakkor az útnak a térségre jellemző szélirányba eső oldalán a szennyező hatás nagyobb távolságokig mutatható ki. A tesztnövények V tartalma az úttól való távolsága között összefüggést nem találtunk, azaz a V terhelésért nem a közúti közlekedés a felelős. Ez alapján megállapítható volt, hogy növényt termeszteni, legeltetni és takarmányt gyűjteni a vizsgált autóúttól 60 m-nél nagyobb távolságra tanácsos. Hasonló eredményre vezetett zuzmókkal végzett vizsgálatunk is (TUBA és CSINTALAN 1993b).
Az ország területének száznál több pontjára kiterjedő, sokéves mohavizsgálataink alapján elkészítettük hazánk nehézfém és légkörből való háttérszennyezési nehézfém-lerakódási térképét. (TUBA et. al közlésre előkészítve). Ezzel a munkával csatlakozott hazánk Európa azon huszonegy országának együttműködéséhez (lásd fentebb), mely kontinensünk nehézfém-szennyezettségi helyzetét követi nyomon, kizárólag mohák segítségével (RÜHLING et.al 1987). Eredményeink alapján Magyarország közepesen szennyezett területnek tekinthető.
 
Kadmium koncentráció
Króm koncentráció
Réz koncentráció
Vas koncentráció
Nikkel koncentráció
Ólom koncentráció
Cink koncentráció


Forrás: http://www.matud.iif.hu/07okt/07.html

Kulcsszavak: bioindikáció, moha, nehézfémek, biomonitoring, háttérterhelés

Szólj hozzá te is!

Hozzászólok a cikkhez


A cikkhez csak bejelentkezett olvasóink szólhatnak hozzá.
Bejelentkezem | Regisztrálok
Jelenleg még senki nem szólt hozzá a hírhez, légy te az első!







    A lakásodhoz legközelebbi benzinkúton átveszik a használt étolajat?
    500m-en belül van benzinkút és átveszik.
    500m-en belül van benzinkút, de nem veszik át.
    Nem gyűjtöm össze a használt étolajat, így nem érdekel.