• Minden a földből származik, oda is kerül vissza!

  • A légkör éltet és véd!

  • A víz minden földi élet alapja!

  • Minden energia!

  • Közöld Alapítvány - A környezettudatos fejlődésért!

  • Közöld Roadshow - Közösség a környezetünkért!

Zsiradék hegyek épülnek a talpunk alatt!


2017.06.01. 07:56:57Nagy Gábor
841 fő megtekintette a cikket 1 564 alkalommal.

Hegyláncok zsírból

Amikor egy-egy gondtalan mozdulattal kilöttyinted a maradék zsírt vagy olajat a mosogatóba, gyakorlatilag te is hegyeket mozgatsz meg. Mint egy jó építőmunkás, minden egyes ilyen vízvezetékekbe zúdított olaj- vagy zsíradaggal az alattunk, a csatornákban növekvő zsiradékhegyeket építed. A Tech Insider videóján pedig az is látható, milyen förmedvényeket hoz létre ez a szorgalmas építkezés a csatornákbam. 

 

Társadalmi munka ez is, csak káros

Gyakorlatilag arról van szó, hogy minden kooperáció vagy tudatos törekvés nélkül, mindannyian együtt építjük a zsiradékhegyeket, minden egyes kiöntött centiliter használt olajjal hozzáadva egy kicsit a lábunk alatt növekvő bércekhez. Az egész társadalmat megmozgató, közösségi legózásként lehetne leírni a dolgot, az egyetlen különbség az, hogy műanyag építőkockák helyett konyhai hulladékkal indulunk harcba. A különböző zsiradékok lecsorognak a vezetékeken (legalábbis az a részük, ami nem tapad hozzá rögtön a vezetékek falához), és a csatornákban találkoznak a többi ember kiöntött sütőolaj (vagy zsír) készleteivel. A zsírsavakat aztán megköti a szennyvízcsatornákban található kalcium, hogy aztán egy szappanszerű, a csatornákat lassan de biztosan eltömítő trutymót hozzon létre. A vécén lehúzott egyéb tárgyak és nehezen lebomló anyagok aztán beépülnek a masszába, ami így háborítatlanul növekedhet odalent.

Zsírbuszok

A végeredménye pedig az a szorgos zsírvár építésnek, hogy szó szerint hegynyi, komoly dugulásokat okozó  himaláják jönnek létre a mélyben, amiket egy bizonyos pont után bizony nem könnyű feladat eltávolítani a csatornarendszerekből. A sokszor busz és utasszállító repülő méretű zsír objektumok akár több tonnásra meghízhatnak odalent, Angliában 17 tonnás monstrumot is találtak már a szippantósok. Ha valaki ki akar szállni a zsírhegy építő bizniszből, azzal tud segíteni a helyzeten, ha a zsiradékokat kiönti egy dunsztos üvegbe, hagyja, hogy megszilárduljanak, és aztán kidobja a trutymót a szemétbe. Ez persze még mindig nem a legjobb módszer, a leginkább környezetbarát eljárás az lenne, ha a különböző edényekben összegyűjtött használt sütőolajat leadnánk az erre kijelölt gyűjtőhelyeken, például a MOL kutakon kihelyezett gyűjtőedényeknél.



Forrás: http://divany.hu/lajfhekk/2017/05/30/zsirhegyek_epitenek_a_talpunk_alatt/

Kulcsszavak: használt étolaj

Szólj hozzá te is!

Hozzászólok a cikkhez


A cikkhez csak bejelentkezett olvasóink szólhatnak hozzá.
Bejelentkezem | Regisztrálok
Jelenleg még senki nem szólt hozzá a hírhez, légy te az első!







    A lakásodhoz legközelebbi benzinkúton átveszik a használt étolajat?
    500m-en belül van benzinkút és átveszik.
    500m-en belül van benzinkút, de nem veszik át.
    Nem gyűjtöm össze a használt étolajat, így nem érdekel.