• Minden a földből származik, oda is kerül vissza!

 • A légkör éltet és véd!

 • A víz minden földi élet alapja!

 • Minden energia!

 • Közöld Alapítvány - A környezettudatos fejlődésért!

 • Közöld Roadshow - Közösség a környezetünkért!

Felmondott a munkahelyén, két hónapja önkéntesként szemetet szed a Tisza-tavon


2019.08.31. 11:16:48Nagy Gábor
326 fő megtekintette a cikket 637 alkalommal.

Miért döntöttél úgy, hogy az I. Tisza-tavi PET Kupa után ott hagyod a munkahelyedet?

Azért döntöttem úgy, hogy visszatérek a tóhoz, mert a júniusi PET kupán azt tapasztaltam, hogy rengeteg szemét maradt annak ellenére, hogy 3 tonnát gyűjtöttünk össze. Azt már tudtam, hogy az óceánokban milyen súlyos a helyzet. Segíteni akartam. A folyók a tengerekben, óceánokban végződnek, így közvetve hozzá tudok járulni a károk enyhítéséhez.

Mit szóltak a főnökeid, a szüleid, a barátaid az ötlethez?

Nem vagyok benne biztos, hogy akkor komolyan vettek. Mostanában egyre több pozitív visszajelzést kapok, főleg, mióta sokan nézik a képeim, a videóim a Facebook-oldalamon. Ráadásként néhány barátom meg az öcsém is lejöttek pár napra segíteni, ez nagyon fellelkesített, hogy folytatni tudjam a munkát.

Volt megtakarításod, amit erre az időszakra fel tudtál használni, vagy teljesen az adományozásokra, a jófej környékbeliekre bíztad magad?

Kezdetben a júniusi fizetésemből finanszíroztam az utazást és a kiadásaimat. Az adománygyűjtés ötlete később jött. Annak ellenére, hogy volt kezdő tőkém, a helyiek támogatása nélkül nem tudtam volna eddig fennmaradni, a kenumat például . Az adományokból akkora összeg folyt be, ami elegendő ahhoz, hogy ősz végéig tudjak maradni. Egyelőre kizárólag magánszemélyek küldtek pénzt, amiért szintén nagyon hálás vagyok. Amellett, hogy segítenek, bíznak is bennem, és ez jóleső érzéssel tölt el.

Hol laksz, miközben szemetet szedsz a Tiszán?

Sátrazom a tiszafüredi Albatrosz kempingben. Ha beköszönt a hideg idő, apartmanban fogok megszállni, szintén egy kedves ismerősömnek köszönhetően.

Mi motivál ebben az önkéntes munkában? Nem esel kétségbe, amikor meglátod a hatalmas szemétszigeteket?

Az összegyűjtött zsákok napról napra növekvő mennyisége. Az elmúlt két hónapban 7-8 folyamkilométernyi partszakaszt titszítottam meg a szeméttől Tiszafüred környékén. Vannak helyek, ahol több napot vesz igénybe néhány száz méter kitakarítása. Fanatikus vagyok és maximalista, úgyhogy bármekkora szemétsziget jöhet.

Előfordult, hogy nagyon egyedül érezted magad az elmúlt két hónapban?

Egyedül is jól érzem magam, ez nem okoz nehézséget. A napjaim egy részét egyedül töltöm, de lettek új barátaim is, akik itt élnek. 

Az elmúlt két hónapban mennyi szemetet szedtél össze, és mi lesz a szeméttel?

A júniusi és az augusztusi PET kupán gyűjtött hulladék mellett 266 zsáknál járok, ezt majd elszállítják Kiskörére, ahol önkéntes társaimmal szelektáljuk. Az utóbbi napokban monitoroztunk, új területeket térképeztünk fel, hogy hol érdemes folytatni a munkát.

Volt rossz élményed az elmúlt hónapokban?

Különösebb negatív élményem nem volt. A természetben eltöltött idő, és az elért eredmények megnyugtatnak. És az is, hogy egyre többen járulnak hozzá a munkámhoz mind közvetve, mind közvetlenül, én pedig tudom, hogy jó hatással vagyok azokra, akiket zavar a környezetszennyezés. Így nehéz nem pozitívnak maradni.Forrás: https://index.hu

Kulcsszavak: hulladékgyűjtés, PET

Szólj hozzá te is!

Hozzászólok a cikkhez


A cikkhez csak bejelentkezett olvasóink szólhatnak hozzá.
Bejelentkezem | Regisztrálok
Jelenleg még senki nem szólt hozzá a hírhez, légy te az első!  A lakásodhoz legközelebbi benzinkúton átveszik a használt étolajat?
  500m-en belül van benzinkút és átveszik.
  500m-en belül van benzinkút, de nem veszik át.
  Nem gyűjtöm össze a használt étolajat, így nem érdekel.