• Minden a földből származik, oda is kerül vissza!

 • A légkör éltet és véd!

 • A víz minden földi élet alapja!

 • Minden energia!

 • Közöld Alapítvány - A környezettudatos fejlődésért!

 • Közöld Roadshow - Közösség a környezetünkért!

Svédország 2020-ra teljesen hulladékmentes nemzet lesz


2018.04.20. 07:52:34Nagy Gábor
227 fő megtekintette a cikket 354 alkalommal.

A svédeknek annyira jól megy az újrahasznosítás, hogy lassan kifogynak a szemétből. Terveik szerint 2020-ra nullahulladékos nemzet (zero-waste nation) lesznek, ami annyit tesz, hogy szemétkibocsátásuk 100 százalékát újrahasznosítják majd.

Eddig is remek eredményeket produkált az ország, 2017-ben kevesebb mint egyszázaléknyi svéd hulladék került a szemétdombokra, de a mostani fejlemények egészen elképesztőek.

Az ország szeméterőműveiben egyébként már olyan szintre jutott a feldolgozás, hogy külföldről importálnak alapanyagot az áramtermeléshez. Igen, ez valóban azt jelenti, hogy más országokból vásárolnak szemetet. Egy stockholmi energia- és hőerőmű például 2020-ra olyan üzemmé fog válni, ami egyáltalán nem használ fosszilis tüzelőanyagokat. A gyárakban más hulladékok mellett azokat a H&M-es ruhadarabokat is elégetik, amiket a cég nem tud eladni.Forrás: https://index.hu/tudomany/2018/04/19/svedorszag_2020-ra_teljesen_hulladekmentes_nemzette_valik/

Kulcsszavak: hulladék

Szólj hozzá te is!

Hozzászólok a cikkhez


A cikkhez csak bejelentkezett olvasóink szólhatnak hozzá.
Bejelentkezem | Regisztrálok
Jelenleg még senki nem szólt hozzá a hírhez, légy te az első!  A lakásodhoz legközelebbi benzinkúton átveszik a használt étolajat?
  500m-en belül van benzinkút és átveszik.
  500m-en belül van benzinkút, de nem veszik át.
  Nem gyűjtöm össze a használt étolajat, így nem érdekel.