• Minden a földből származik, oda is kerül vissza!

 • A légkör éltet és véd!

 • A víz minden földi élet alapja!

 • Minden energia!

 • Közöld Alapítvány - A környezettudatos fejlődésért!

 • Közöld Roadshow - Közösség a környezetünkért!

Még sosem volt ennyi műanyag a Dunában


2018.10.16. 09:50:06Nagy Gábor
429 fő megtekintette a cikket 676 alkalommal.

Köbméterenként 50 részecskényi mikroműnyag van a Dunában, és ezzel abszolút rekorder a hazai felszíni vizek között – állapította meg a Wessling Hungary Kft., akik a PPT (Parányi Plasztiktalány) projekt keretében a Rába és az Ipoly után a Dunában és mellékfolyóiban is ellenőrizték a mikroműanyag-szennyezettséget.

Az 1 köbméter vízben talált 50 részecske meghökkentően sok, a magyarországi mérések közül messze ez a legnagyobb érték. A Megyeri hídtól északra 1 köbméter vízben átlagosan 45, míg délen, a Csepeli Szabadkikötőnél 55 részecskét mértek. Ez arra utal, hogy

A BUDAPEST ALATTI FOLYÓSZAKASZON A MŰANYAGKONCENTRÁCIÓ ENNÉL MAGASABB IS LEHET.

Mivel a városokban nagyobb a népsűrűség, alighanem a csapadékkal bemosott szennyezés, illetve a szennyvíztisztító telepek is jelentős mikroműanyag-források lehetnek. Az elemzés szerint a műanyagdarabkák többnyire a fogyasztási cikkekből és csomagolóanyagokból visszamaradt darabkák voltak: polietilén, polipropilén és polisztirol. A mikroműanyagokból egyre több kerül az óceánokba és a tengerekbe, ami környezeti, élelmiszer-biztonsági és egészségügyi kockázatot is jelent.

A Wessling más folyók és felszíni vizek mikroműanyag-tartalmát is megmérte. A 300 mikrométernél (µm) nagyobb műanyagdarabkák száma egy köbméter vízben a Tiszán 4,9 volt, a Tisza-tóban 23,1, az Ipolyban 1,7, a Rábában 12,1.

A Wessling szerint a PPT-projekt vizsgálati eredményei azt bizonyítják, hogy a mikroműanyagok egyértelműen megtalálhatók a felszíni vizeinkben. A PPT-projekt vizsgálati eredményeit a hivatalos honlapon lehet megnézni.Forrás: https://index.hu/techtud/2018/10/11/meg_sosem_volt_ennyi_muanyag_a_dunaban/

Kulcsszavak: Duna, vízszennyezés, műanyag

Szólj hozzá te is!

Hozzászólok a cikkhez


A cikkhez csak bejelentkezett olvasóink szólhatnak hozzá.
Bejelentkezem | Regisztrálok
Jelenleg még senki nem szólt hozzá a hírhez, légy te az első!  A lakásodhoz legközelebbi benzinkúton átveszik a használt étolajat?
  500m-en belül van benzinkút és átveszik.
  500m-en belül van benzinkút, de nem veszik át.
  Nem gyűjtöm össze a használt étolajat, így nem érdekel.