• Minden a földből származik, oda is kerül vissza!

  • A légkör éltet és véd!

  • A víz minden földi élet alapja!

  • Minden energia!

  • Közöld Alapítvány - A környezettudatos fejlődésért!

  • Közöld Roadshow - Közösség a környezetünkért!

Önkéntesek tisztították meg az Ipolyt 75 zsáknyi szeméttől


2020.08.21. 09:05:40Nagy Gábor
321 fő megtekintette a cikket 670 alkalommal.

A munka konkrét eredményét 75 zsák és több, nagyobb méretű hulladék összegyűjtése jelentette a folyó Tésa és Szob közötti szakaszán. A Magosfa szervezésében augusztus 14. és 16. között 8 kenuval 22 főből álló csapat haladt végig az Ipoly 35 km-es szakaszán.

A mederből, illetve a part, gyalogosan megközelíthetetlen részeiről gyűjtötték össze a hulladékot, jellemzően műanyag-palackokat, aludobozokat, nejlonokat, horgászati kellékeket, de “horogra akadt” hűtőszekrény, TV, gépkocsi lökhárító, illegális varsa, 12 teherautó-gumi és fehér, magassarkú cipő is.

Az összegyűjtött hat köbméter hulladékot a szervezők lerakóba szállíttatják el. A konkrét beavatkozással kívánják csökkenteni a folyóban található szilárd hulladék, elsősorban a műanyagok mennyiségét.

Ipolytisztítás 1

Meg akarják előzni, hogy a műanyagokból mérgező anyagok kerüljenek bele a folyón keresztül a táplálékláncba, valamint hogy a műanyagok kisebb darabokra essenek szét, és mikroműanyagként veszélyeztessék a folyó és környéke állatvilágát, az itt élők, illetve az ide látogatók egészségét. A mikroműanyagok szennyezéséről aggasztó hírek érkeznek nem csak az óceánok, tengerek, hanem a hazai folyók tájékáról is.

A Magosfások pozitív példát kívánnak adni a helyi lakosoknak, önkormányzatoknak, civil szervezeteknek, vállalkozóknak, hogy óvják, védjék környezet állapotát, és saját lehetőségeik szerint javítsanak is az élővizek állapotán.



Forrás: https://index.hu

Kulcsszavak: Ipoly, vízminőség, önkéntes, hulladék

Szólj hozzá te is!

Hozzászólok a cikkhez


A cikkhez csak bejelentkezett olvasóink szólhatnak hozzá.
Bejelentkezem | Regisztrálok
Jelenleg még senki nem szólt hozzá a hírhez, légy te az első!







    A lakásodhoz legközelebbi benzinkúton átveszik a használt étolajat?
    500m-en belül van benzinkút és átveszik.
    500m-en belül van benzinkút, de nem veszik át.
    Nem gyűjtöm össze a használt étolajat, így nem érdekel.