• Minden a földből származik, oda is kerül vissza!

  • A légkör éltet és véd!

  • A víz minden földi élet alapja!

  • Minden energia!

  • Közöld Alapítvány - A környezettudatos fejlődésért!

  • Közöld Roadshow - Közösség a környezetünkért!

Nyári természetvédelmi táborok gyerekeknek


2019.04.30. 15:09:05Szolovjov Rita
794 fő megtekintette a cikket 1 386 alkalommal.

Némi ízelítő a 2019-es táborkínálatból:

Csíkoshátú Vadmalac Természetfürkész Tábor

Helyszín: Börzsönyliget (Kismaros)

Időtartam: 2019. július 8 - 13.

Korosztály: 9-12 évesek

Természetismereti tábor diákoknak, játékos környezeti nevelés komoly szakmai háttérrel és klassz oktatási eszközökkel. Fő cél a természet szeretetére való nevelés; a lexikális ismeretek mellett természetközpontú szemléletformálás, összefüggésekben gondolkodás; az iskolai oktatásban kevésbé előtérben álló gyakorlati képességek megszerzése. Barátságos légkör, stabil alap és nagyszerű közösség, rengeteg élmény és vidámság; délelőtt és napközben csoportos szakmai kirándulások. Ízelítő a programokból: állatok érzékszervei, tájékozódás tájoló segítségével, állatnyomok felfedezése, vízvizsgálat, erdőfelfedező túra a Magas-Börzsönyben; újrapapír készítés, madárhangok feilsmerése, fonás, számháború; este tábortűz, éneklés, szerepjáték, mesemondás.

Jelentkezési határidő: 2019. április 30. Bővebb információ és jelentkezés a Magosfa Alapítvány honlapján.

 

Természetismereti tábor Bugacon

Helyszín: Bugaci Oktatóközpont 

Időtartam: 2019. június 30. - július 7.

Korosztály: 8-14 évesek

A CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület táborában a Kiskunsági Nemzeti Park és a Dél-Alföld természeti értékeivel, védett növény- és állatfajaival, a hagyományos tájhasználattal, az őshonos háziállat-fajtákkal, íjászattal, ősi mesterségekkel és játékokkal ismerkedhetnek meg a résztvevők. A tábor fő témája a madárvédelem és környezetvédelem. 

Részletes program és jelentkezés a CSEMETE Egyesület honlapján.

 

Madarász táborok országszerte

Helyszín: országszerte több helyen 

Időtartam: lásd az egyes táborok részleteinél

Korosztály: diákok, fiatalok

A Magyar Madártani Egyesület (MME) helyi csoportjai, tagjai és aktivistái országos tábori hálózatot működtetnek évtizedek óta. A táborok többségében madárgyűrűzés folyik, elsősorban a nyári és téli vakáció időszakában, de a legnagyobb központokban - a madárgyűrűző állomásokon - egész évben.

Részletes programok és jelentkezés az MME honlapján.

 

Herptábor - kétéltűek és hüllők nyomában

Helyszín: Szögliget

Időtartam: 2019. június 17. - 22.

Korosztály: 10-18 évesek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya 2019-ben is szervez herpetológiai tábort („Herptábort”) iskolások részére. Az 5. alkalommal megrendezett tábor programjai: kirándulások kétéltűek és hüllők nyomában az Aggteleki-karszt területén; tudományos ismeretterjesztő előadások sokasága és proaktív, kiscsoportos foglalkozások a táborvezetők közreműködésével. Elsajátítható ismeretek: kétéltűek és hüllők biológiája, megfigyelésük, meghatározásuk és fotózásuk a természetben, előfordulási adatok gyűjtése és alapvető térinformatikai ismeretek, elméleti és gyakorlati természetvédelem

Részletek és jelentkezés az MME honlapján.

 

Kerékpáros tábor Márokpapin

Helyszín: Márokpapi környéke

Időtartam: 2019. július 7. - 14.

Korosztály: diákok, fiatalok

Az E-misszió Egyesület kerékpáros táborában a résztvevők Márokpapiból kiindulva, csillagtúraszerűen, kalandos biciklizések közepette bekerekezik a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet legszebb tájait, kultúrtörténeti nevezetességeit (Bockereki erdő, Bábtava, Nyíres tó, Kaszonyi-hegy, Csaroda, Tákos, Kölcse, Sonkád, Túristvándi, Vámosatya, Barabás, Szatmárcseke). A természeti környezet, a Tisza töltésének kerékpárútjai valamint a biztonságos biciklizésre alkalmas kisforgalmú úthálózat ideális lehetőséget nyújt a természetszerető, sportolni vágyó fiatalok tartalmas időtöltéséhez.

 

Süni tábor 

Helyszín: Bakony

Időtartam: 2019. július 27. - augusztus 5.

Korosztály: 8-12 évesek

A 8–12 éves korú táborozók esetében a szakmai programok legfontosabb célja, hogy a gyerekek közvetlen kapcsolatba kerüljenek a természet egészével és egyes elemeivel, megismerjék a táborhely környékén előforduló fő fa- és cserje-, madár- és rovarfajokat, a gyógynövényeket és alkalmazási módjaikat, az adott hegységet felépítő kőzeteket, a táborszéli patakban élő vízi makrogerincteleneket, a legfontosabb gyógynövényeket és hatásukat, népdalokat, egyszerűen elkészíthető tábori ételeket, a helyben élő emberek régi és mai életét, a Naprendszer bolygóit, elsajátítsák a tábortűzgyújtás és a tájékozódás módszereit. A szakmai napok sorrendjének kialakítása során a hosszabb kirándulással járó (geológia, botanika, madarászat/zoológia), illetve a konyhai napot mindig pihentetőbb nap (néprajz, kézműves foglalkozás, patakséta) követi. A túrákat vezető „Szaki” még a táborban, a kirándulás előtt megismeri az aznapi süncsaládot, egyeztet a sünmamával/papával arról, hogy mely témakör érdekli különösen a Kissünöket. A foglalkozás általában illeszkedik a keretmesébe, a tábor életébe. A szakmai programok során több dimenzióból is megtapasztaltatjuk a természeti elemeket és jelenségeket nagyító használata, levél- és kéreglenyomat készítése, különböző színű virágszirom-darabok összegyűjtése, apró kompozíciók készítése, nyomolvasás, kőzeteknél egyszerű vegyi vizsgálati módszerek segítségével, amelyek mind a sokféleség értékének és szépségének felismerését szolgálják.

Jelentkezési határidő: 2019. április 22.

További részletek és jelenkezés a Pangea Egyesület (szervező) honlapján.

 

Sündörgő tábor

Helyszín: Bakony

Időtartam: 2019. július 16. - 25.

Korosztály: 14-17 évesek

A Sündörgő tábort 14-17 éves korú gyerekeknek, a Süni táborral azonos helyszínen, de időben korábban tartanak. A Sündörgők háromnapos blokkokat választhatnak egy témában, tehát egy Szakival három napon át járják a környéket és eközben bővebben, magasabb szinten foglalkoznak az adott témával. A tábor 9 napos (7 szakmai nap), az első napon egy egész napos, közös hosszú túrára kerül sor, ahol az összes Szaki bemutatja a tudományát, illetve azt, hogy mi várható az ő túráján. Este a tábortűznél mindenki választ egy Szakit és programot, és másnap már vele indulnak a túrára. A második blokkban mindenki új programot választ, de arra is lehetőség van, hogy ha valaki kifejezetten érdeklődik egy szakterület iránt, az kétszer ugyanahhoz a Szakihoz menjen. A palettán a már megszokott Süni táboros szakmai napok (madarászat, geológia, botanika, néprajz) mellett megjelennek az adott hegységhez specifikusan kötődő ritkább szakmai napok is, pl. barlangászat, történelem, csillagászat.

Jelentkezési határidő: 2019. április 22.

További részletek és jelenkezés a Pangea Egyesület (szervező) honlapján.

 

Pajta tábor

Helyszín: Vasi Skanzen

Időtartam: 2019. június/július (5 turnus) 

Korosztály: 7-10 évesek

A Kerekerdő Alapítvány 22. éve szervezi meg napközis táborát a Múzeumfaluban. Várjuk elsősorban azoknak a 7-10 éves kisiskolásoknak (és 6. életévüket betöltött bátor óvodásoknak) a jelentkezését, akik szívesen töltenének el egy, vagy több hetet ódon falusias környezetben. Öt-öt napon keresztül játékos természetismereti programok lesznek a környező zöld területeken (fűvészkedés, madarászkodás, tücskörészés, stb.), délutánonként kézműves foglalkozások sorjáznak (nemezelés, agyagformázás, gyöngyfűzés, növényszövés, csuhézás, fafaragás, fonási technikák, bőrművesség, stb.) Megismerkedhetnek a gyerekek a falu kertjével és háziállataival, régi eszközökkel. Lehet íjászkodni és lovagolni is. Minden turnusban két-három alkalommal hagyományos élő népzene segít ismerkedni a régi szokásokkal, dalokkal, táncokkal.

További részletek és jelentkezés az alapítvány honlapján.

 

Szőcei szénagyűjtő tábor - Természetvédelmi tábor az Őrségben

Helyszín: Szőce környéke

Időtartam: 2019. augusztus 9-16.

Korosztály: 11 év felettiek 

A nomád tábort 29. alkalommal szervezi meg a Kerekerdő Alapítvány, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság támogatásával, a híres "Szőcei tőzegmohás" közelében. A táborba elsősorban 11 évesnél idősebb, tábori tapasztalatokkal rendelkező diákokat várnak. Természetismereti foglalkozások (madarászat, botanika, hüllők, kétéltűek, ízeltlábúak) és természetvédelmi munkák (szénagyűjtés, aranyvesszőirtás, akácsarj irtás, stb.) és kézműves foglalkozások, vetélkedők adják a tábor programját. A tábor bázisa a falutól kb. másfél kilométerre lévő egykori kutatóház udvara. Elhelyezés sátrakban, alvás hálózsákban. Olyan gyermekek jelentkezését várjuk, akik szeretnének minél több dolgot tudni a természetről, szívesen gyűjtenének közvetlen tapasztalatokat, nem rémülnek meg egy kis esőtől, a kétkezi munkától és szívesen dolgoznak velünk együtt a fokozottan védett Szőce-patak völgyének természeti értékeiért.

További részletek és jelentkezés az alapítvány honlapján.

 

Nemzeti Parkok nyári táborai

Helyszín: országszerte több helyen 

Időtartam: lásd az egyes táborok részleteinél

Korosztály: diákok, fiatalok

Országszerte több nemzeti park is szervez diáktáborokat. A részletekért kérjük, kattints az alábbi linkekre. 

- Hortobágyi Nemzeti Park táborai

- Körös-Maros Nemzeti Park táborai

- Bükki Nemzeti Park táborai

- Duna-Dráva Nemzeti Park tábora

 

VIII. Eötvös Természettudományos Tábor

Helyszín: ELTE Eötvös József Collegium, 1118 Budapest, Ménesi út 11–13. ELTE Lágymányosi Kampusz, 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A, 1/C

Időtartam: 2019. július 22. - 28. 

Korosztály: középiskolák 10–11. évfolyamos tanulói

A tábor célja az egyetemi természettudományos szakok népszerűsítése a pályaválasztás előtt álló középiskolás diákok körében. A tábor szervezői arra vállalkoznak, hogy az érdeklődő diákoknak bemutassák az egyetemen folyó szakmai munkát, és hogy azt személyes élménnyé tegyék a számukra.

További részletek és jelentkezés a szervezők honlapján.

 

 



Forrás: https://humusz.hu/hirek/nyari-termeszetvedelmi-taborok-gyerekeknek/25301

Kulcsszavak: nyári tábor, természetvédelem, sátor,

    A lakásodhoz legközelebbi benzinkúton átveszik a használt étolajat?
    500m-en belül van benzinkút és átveszik.
    500m-en belül van benzinkút, de nem veszik át.
    Nem gyűjtöm össze a használt étolajat, így nem érdekel.