• Minden a földből származik, oda is kerül vissza!

 • A légkör éltet és véd!

 • A víz minden földi élet alapja!

 • Minden energia!

 • Közöld Alapítvány - A környezettudatos fejlődésért!

 • Közöld Roadshow - Közösség a környezetünkért!

Öntözzünk, de hogyan?


2015.08.08. 10:07:23Szolovjov Rita
1 160 fő megtekintette a cikket 2 192 alkalommal.

Ha nem akarjuk az öntözővíz után a csatornázási díjat is kifizetni, kézenfekvő megoldás a tetőkről lecsorgó esővizet ciszternákba, föld alatti, vagy föld feletti műanyag tartályokba vezetni. Innen kerti szivattyúkkal, gravitációs kifolyatással, vagy akár öntözőkannával is öntözhetünk.

Használhatunk még különféle ásott és fúrt kutakat, mesterséges víztározókat. A természetes vízlelőhelyekből tilos illetve külön engedélyhez kötött a vízkivétel.

Hogyan is kell?

Ha a nap végén nem a slagot szorongatva kívánjuk levezetni a felgyülemlett stresszt, használjunk öntözőrendszert.  Ezzel optimalizálhatjuk a kibocsátott víz mennyiségét, területi eloszlását, hisz pont annyit, pont oda, és pont akkor tudunk kijuttatni, amikor szükséges.

Öntözőrendszerünket érdemes megtervezni, így elkerülhetjük a felesleges csatlakozásokat, keresztbe futó csöveket, és a későbbi, betervezett bővítés is egyszerűbb.  A tervezéshez figyelembe kell venni a vízlelőhely karakterisztikáját, a talajszerkezetet, a terepviszonyokat, a növényzetet, az árnyékos és napos területek nagyságát, a szeles területeket és az évszakokat.

Az öntözőrendszer tervezésében segíthet az alábbi oldal is: öntözz.hu Itt megismerkedhetünk a különböző esőztetőkkel, csepegtetőkkel, tőöntözőkkel, vízkonnektorral, földbe süllyeszthető gyöngyöző tömlőkkel, különböző fúvókákkal és szórófejekkel.

Beépíthetünk időjárás- és talajérzékelőket is, ezzel elkerülhető a felesleges víz és energiapocsékolás, de nő a telepítés költsége.

Az interneten egyéb öntözési módokra is találhatunk egyszerű és nagyszerű példákat az „öntözés” kulcsszó alatt.

Tipp: A szomszéd kertje mindig zöldebb? Érdemes körülnézni házunk táján, és a hasznos ötleteket átvenni, saját kertünkre szabni, tanulni mások kárán vagy jó példájából. Ne feledjük a rendszeres karbantartást és a fagymentesítést időben elvégezni! 

Forrás: tudatosvasarlo.huForrás: http://humusz.hu/hirek/viztakarekos-ontozes/20902

Kulcsszavak: öntözővíz, öntözőkanna, növényzet, öntözés

Szólj hozzá te is!

Hozzászólok a cikkhez


A cikkhez csak bejelentkezett olvasóink szólhatnak hozzá.
Bejelentkezem | Regisztrálok
Jelenleg még senki nem szólt hozzá a hírhez, légy te az első!  A lakásodhoz legközelebbi benzinkúton átveszik a használt étolajat?
  500m-en belül van benzinkút és átveszik.
  500m-en belül van benzinkút, de nem veszik át.
  Nem gyűjtöm össze a használt étolajat, így nem érdekel.