• Minden a földből származik, oda is kerül vissza!

 • A légkör éltet és véd!

 • A víz minden földi élet alapja!

 • Minden energia!

 • Közöld Alapítvány - A környezettudatos fejlődésért!

 • Közöld Roadshow - Közösség a környezetünkért!

Szennyvíztisztítás élőlényekkel


2012.06.12. 22:26:11Fogarasi Dorottya
1 103 fő megtekintette a cikket 2 037 alkalommal.

Európai Uniós támogatással fejlesztette tovább az Organica Zrt. a már korábban is komoly nemzetközi sikereket elért, botanikus kert kinézetű Élőgépek technológiáját. A magyar fejlesztésű szennyvíztisztítási technológia beruházási, üzemeltetési költsége és a keletkező iszap mennyisége is jelentős mértékben tovább csökkent. Az alacsony fenntartási költségek mellett, nincs semmilyen kellemetlen szag és látvány, sőt esztétikai értéket képvisel, így a települések központjában is elhelyezhetők, részben emiatt is keltett nagy érdeklődést Kínában.

Az Organica FCR névre keresztelt második generáció nemzetközi bemutatójára a világ egyik legnagyobb vízipari kiállításán, a müncheni IFAT-on került sor, rendkívül nagy érdeklődés mellett. A nemzetközi megmérettetés igazolta, hogy az Organica mind a gazdaságossági, mind a tisztítási paraméterek alapján a világ vízipari technológiáinak egyik vezető szereplőjévé vált. Az Élőgépek továbbfejlesztett változatára a következő hónapokban több jelentős megrendelés és ehhez kapcsolódóan magyar eredetű mérnöki szolgáltatás- és berendezés-export várható.

Az Organica indulása óta olyan szennyvíztisztítási technológiák fejlesztésével és elterjesztésével foglalkozik, melyek a vízipar paradigmaváltása és fenntarthatósági szolgálatában kiemelkedő hatékonyságot képesek biztosítani. Ezen munka eredményeként az Organica kifejlesztette az Élőgépek néven ismert, botanikus kertekre emlékeztető kialakítású, üvegházas tisztítók legújabb generációját, az Organica 2.0-t, azaz az Organica FCR (Food Chain Reactor) technológiát.
Az Organica Élőgépek rendszerben élő növények gyökérzete nyújt természetes biofilmhordozót, azaz élőhelyet a rendszerben burjánzó különféle ökoszisztémáknak. Hogy megsokszorozzák a rendszer előnyös tulajdonságait, az Organica kutatói a gyökérzónát egy különleges, új biofilm-hordozó megoldással, speciális 3D struktúrában elhelyezett biotextillel kombinálták azért, hogy az egyedülállóan nagy felülettel bíró hordozók és speciálisan kontrollált körülmények lehető[1]séget teremthessenek arra, hogy a rendszerekben a megszokottnál jóval sokrétűbb biológiai sokaság, több szintű tápláléklánc jöhessen létre és maradhasson fenn. Az összetett biológiai sokféleség együttműködésében a szennyezőanyagokat táplálékként feldolgozó mikroszkopikus élőlényeket magasabb rendű szervezetek vadásszák le és fogyasztják el a reaktorlánc végén, lehetővé téve további nagymennyiségű aktív biológia „harcba állítását”, azaz magasabb tisztítási hatásfok elérését, stabilitását és a szennyvíziszap mennyiségének csökkentését.


“Olyan dolgot hoztunk a világba, ami eddig nem létezett. Úgy lehet fogalmazni, hogy egy új életformát hoztunk létre. Nem életmódot, hanem élőlényformát” – mondta Kenyeres István, az Organica Zrt. alapítója és szakmai igazgatója. A cég fejlesztette ki az úgynevezett Élőgép víztisztítási technológiát, amely egy “olyan mesterséges ökoszisztéma, amelyet mi tervezünk, építünk, úgy néz ki, mint egy botanikus kert, és ha jól épül, akkor olyan illatú, mint egy virágüzlet”.

Az Élőgép városi környezetbe, akár lakóházak közé is illeszthető, mivel nem jár bűzzel, és a pálmaház jellege miatt a kinézete sem okoz gondot. A lakóházak mellé épített futurisztikus megoldás Dél-Pesten azonban távolinak tűnik, mert a hazai jogszabályok egyelőre nem teszik lehetővé, hogy lakóépületek épüljenek tisztító közelébe. Pedig a technológia lehetővé tenné a Soroksári út és a Duna közti terület jobb kihasználását – akár lakó-, irodai vagy ipari célra. “Azzal, hogy ott egy nagy üvegház épül, a körüllakása megoldódik” – vélte Kenyeres István.

A világon jelenleg öt országban működik az Élőgép technológia összesen 24 telepen (Magyarországon kívül a kínai Sencsenben, a francia Le Lude-ben, a lengyelországi Barzkowicében, valamint Ausztriában a hartbergi ökoparkban), és a kínai iroda mellett tavaly már elkezdték kiépíteni képviseletüket többek közt Szingapúrban, Indiában és az Egyesült Államokban is – vagyis ott, ahol növekedni szeretnének.

Az Élőgép technológia a hazai piacon már ismertnek számít: tizenkilenc helyszínen létezik Magyarországon, de ezek többsége kisebb települések szennyvizét kezeli. Egy nemrég aláírt szerződés értelmében azonban egy igazi nagyhal is a cég horgára akadt, ugyanis a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) az élőgépes megoldás mellett döntött az 1960-as évek óta működő Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep felújításánál. Barabás Győző, a telep vezetője szerint azért az Organica nyert a 700 milliós közbeszerzési pályázaton, mert a jelenlegi eleveniszapos infrastruktúrát ezzel a legkönnyebb fejleszteni úgy, hogy nem kell teljesen új telepet építeni, miközben a bűz is megszűnik. Az Élőgéptől 15-20 százalékos energia-megtakarítást és hatékonyabb vízkezelést várnak a befedett tisztítótól. Barabás Győző szerint jó döntés volt, hogy ezt választotta az FCSM: “A természetről koppintották a technológiát, nincs jobb megoldás.”

A külföldi terjeszkedés egyik legnagyobb piaca Kína, ahol a gyorsan épülő városokat eleve úgy tervezik, hogy a háztartások és irodák a lehető legnagyobb mértékben alkalmazzanak visszaforgatott vizet. Ezekben eleve külön vezetéken érkezik az ivóvíz és a visszaforgatott víz, ezért a kínaiak igencsak érdeklődtek a technológia iránt. Sencsenben épült meg az első olyan Élőgép, amely teljesen illeszkedik a városképbe: a szennyvíztisztító üvegházat kosárlabdapályával, bevásárlóközponttal és egy toronyházzal építették egybe. Kenyeres István szerint a városi környezetben való felhasználás nem régi ötlet, de most már megvan rá a szükséges nyitottság.

A legtöbb, már megépült hazai Élőgép azonban kisebb településen működik. A 2004-ben épült telki tisztító 800 köbméter vizet tisztít meg naponta normál működés mellett. Bár kevesebb mint négyezren lakják, a Magyarország leggazdagabb településének számító Telki ötezer átlagos fogyasztónak megfelelő mennyiségű vizet használ el. A jelenleg működő tisztító kapacitása azonban akár nyolcezer fő szennyvizével is elbírna.

A technológia terjedése ellenére Magyarországon a felhasználás még falakba ütközik. Kenyeres István szerint a visszaforgatott víz terjedését elsősorban kulturális gát akadályozza, mivel az emberek nem szeretnek tisztított vizet fogyasztani, pedig a technológia alkalmas ivóvízminőség előállítására. Szerinte a háztartási vízfogyasztásnak csak 1-2 százalékát fordítják ivásra, a többit a vécéöblítéstől a zuhanyozáson át a kerti locsolásig minden másra. Az Egyesült Államokban pedig jellemzően a légkondicionálók vízfogyasztása jelenti a felhasználás egy jelentős részét, és erre a célra ivóvizet használnak, amit kiválthatna a visszaforgatott víz. Az amerikai piacon egy másik fontos célcsoport az egyetemek köre, mivel az Élőgép a cég szerint alkalmas arra is, hogy kutatásoknak adjon terepet.Forrás: http://greenfo.hu/hirek/2012/06/02/organica-elogepek-20-sikere, http://zoldtechnologia.hu/magyar-botanikus-kert-mosna-a-szennyvizet-kinatol-amerikaig

Kulcsszavak: szennyvíz, szennyvíztisztítás, Organica

Szólj hozzá te is!

Hozzászólok a cikkhez


A cikkhez csak bejelentkezett olvasóink szólhatnak hozzá.
Bejelentkezem | Regisztrálok
Jelenleg még senki nem szólt hozzá a hírhez, légy te az első!  A lakásodhoz legközelebbi benzinkúton átveszik a használt étolajat?
  500m-en belül van benzinkút és átveszik.
  500m-en belül van benzinkút, de nem veszik át.
  Nem gyűjtöm össze a használt étolajat, így nem érdekel.