• Minden a földből származik, oda is kerül vissza!

 • A légkör éltet és véd!

 • A víz minden földi élet alapja!

 • Minden energia!

 • Közöld Alapítvány - A környezettudatos fejlődésért!

 • Közöld Roadshow - Közösség a környezetünkért!

Zöld benzinkút Budapesten


2012.06.12. 23:22:52Fogarasi Dorottya
768 fő megtekintette a cikket 1 503 alkalommal.

Idén új MOL-kutat adtak át Budapest XII. kerületében, az Istenhegyi úton. Az első kutat Magyarországon, ahol az erre alkalmas elektromos autók akkumulátora - átlagosan - 20 perc alatt tölthető fel menetkészre. A beruházás ugyan több mint 300 millióba került, de évente 10 tonna szén-dioxidot semlegesít, energiát takarít meg, innovatív, jövőbe mutató és még szép is.

Első pillantásra látszik, hogy bizony ez egy MOL-kút, megvannak az arculati elemei - mégis más, mint a régi benzinkutak. A tetejét örökzöld növények borítják (moha?), a kútoszlopok fölött szolárfa áll, a világosságot LED-ek adják, a boltban újrahasznosított papírból készült berendezések és biocuccok várják a vevőket.

"Az üzemanyagok terén ugyan még várat magára a zöld forradalom, de ez nem jelenti azt, hogy ne tudnánk érdemi megoldásokat találni a fenntartható működésre”– mondta Pánczél Andrea, a MOL magyarországi kommunikációs igazgatója. „Az Istenhegyi úti projektnél a legmodernebb környezetvédelmi technológiákat alkalmaztuk, és a kút kialakításával nem kevesebb a célunk, mint bebizonyítani: még a tankolásnál is van lehetőség a tudatos környezetkímélésre.”
A társaság évek óta dolgozik „A jövő töltőállomásán”, aminek célja alternatív energiahasznosítás és a töltőállomások energetikai önellátása. (A projekt eddigi leglátványosabb eredménye az M1-es kivezető szakaszán, a Sasfészek pihenőnél lévő napelem-tábla, ami a helyi MOL-kutat látja el elektromos energiával.)

A kút homlokzatának jelentős része és a teteje is örökzöld növényekkel borított, ami télen szigetel, nyáron árnyékol és még oxigént is termel, így semlegesítve 10 tonna CO2 gázt évente. (Az arányok kedvéért: ez nagyjából négyezer liter benzin elégetéséből származó CO2-mennyiség.) Még a növények környezetbarát öntözésére is gondoltak, amit ciszternába összegyűjtött esővízzel oldanak meg.
A töltőpontok fölötti előtető tartóoszlopaiból kinövő fák levelei, - melyek 250 m2 felületet adó napelemből épültek - egy napsütéses nyári napon a benzinkút teljes áramigényét képesek biztosítani. Ez az integrált napelemes rendszer közel 31 000 kWh energiát termel évente, melyet 355 darab hosszú élettartamú Power LED lámpa világít el.(A LED-ek használata évi 6 000 kWh feletti energiamegtakarítást eredményez.)

Az épületet korszerű hőszigeteléssel és háromrétegű speciális ablakfelülettel látták el, hogy fűtés-hűtését és melegvíz-ellátását is költséghatékony zöld megoldással lehessen véghezvinni, nevezetesen „levegő-víz” hőszivattyús- és hőcserélős rendszerrel, mely szintén CO2 – semleges.
A kút belsőépítészete is említésre méltó. Berendezései, polcai, asztalai, sőt még a székei is újrahasznosított kartonpapírból készültek, amire persze bio-termékek is kerültek.
Különlegesség a három zöld északi zuzmóval díszített gömb, amely az eladótér páratartalmából táplálkozva kellemes mikroklímát teremt, valamint a mennyezetről belógatott 512 darab használt parafadugóból készült LED-lámpa.
Bár az építkezés így 20% többe került, mint amennyibe egy kút hagyományos technológiák használatával került volna, de 7 000 m3 gáz- és 120 ezer kWh elektromos energiát takarítanak meg vele évente, mely további száz tonna CO2 kibocsájtásától mentesíti az világot.Forrás: http://zold.blog.hu/2012/01/19/zold_benzinkut_az_istenhegyi_uton

Kulcsszavak: zöldtető, zöldfal, benzinkút, napelem, Budapest

Szólj hozzá te is!

Hozzászólok a cikkhez


A cikkhez csak bejelentkezett olvasóink szólhatnak hozzá.
Bejelentkezem | Regisztrálok
Jelenleg még senki nem szólt hozzá a hírhez, légy te az első!  A lakásodhoz legközelebbi benzinkúton átveszik a használt étolajat?
  500m-en belül van benzinkút és átveszik.
  500m-en belül van benzinkút, de nem veszik át.
  Nem gyűjtöm össze a használt étolajat, így nem érdekel.