• Minden a földből származik, oda is kerül vissza!

  • A légkör éltet és véd!

  • A víz minden földi élet alapja!

  • Minden energia!

  • Közöld Alapítvány - A környezettudatos fejlődésért!

  • Közöld Roadshow - Közösség a környezetünkért!

10 lépés a hulladékmentes háztartás eléréséhez


2018.07.23. 11:52:25Nagy Gábor
604 fő megtekintette a cikket 1 071 alkalommal.

Mit tehetünk, hogy minél kevesebb szemetet termeljünk? Mik azok a lépések, amikkel elindulhatunk ezen az úton?

Az Én házam blog összegyűjtött 10 dolgot, amivel tehetünk a környezetünkért és nem jár nagy lemondással.

 

1. Ha vásárolunk a közértben, ne kérjünk műanyag szatyrot, használjunk vászontasakokat. A nagy márkák is kiállnak a környezetszennyezés visszaszorítása mellett, rengetegféle mintával vásárolhatunk ilyen tasakokat.

2. Ha tehetjük, csomagolásmentesen vásároljunk. A legnagyobb szupermarketekben is van erre lehetőség, hogy kimérten vegyünk pl. tésztát, lisztet. Ha a közeledben nincs lehetőség kimérten vásárolni, törekedj a nagyobb kiszerelést begyűjteni, ami még mindig környezetbarátabb mint a sok kicsi csomagolás.

3. Eldobható borotva helyett használj tartós borotvát. A tartós borotvában csak a pengét kell cserélned.

4. Ha pékárut vagy zöldséget veszel, kérd vászonzsákba a műanyag helyett. A legtöbb bioboltban beszerezhető ilyen vászonzsák, vagy az ügyesebb kezűek otthon is készíthetnek.

5. Mosogató szivacs helyett mosogató kefe. Ez elsőre nagyobb kiadás, de eldobható társával ellentétben sokkal tartósabb és kényelmes is vele mosogatni.

6. A háztartási természetes hulladékokat komposztálhatjuk. Ha kis lakásunk van sem kell megijedni a komposztálástól, találtam egy beltéri megoldást, a giliszta komposztálót.

7. Palackozott víz helyett, tartós kulacsban vigyük a vizet magunkkal. Rengeteg féle BPA mentes kulacsot kapni a piacon, több kedvencem is van, imádom a mintájukat.

8. Papírtörlő helyett konyharuha. Talán számomra ez jelenti a legnagyobb lemondást, a gyerekek után szerettem könnyen letörölni a szennyeződéseket, de hozzáállás kérdése az egész.

9. Újrahasznosítás otthon. Amit csak tudunk, használjuk fel újra. pl. készíthetünk kreatív meglepetéseket a gyerekekkel. Nálunk a konzerv dobozok dekorálása a kedvenc decoupage technikával.

10.  A műanyag szívószálat fémre cseréld. Az én lányaim imádják a szívószálakat, még a kakaót is azzal isszák, a fém jó megoldás lehet. A másik amit imádnak a tasakos püré, amiből napi kettő fogyott az utóbbi időben, a csomagolása fémből készül, szúrta a szemem a sok megmaradt hulladék, lecseréltem újratölthető tasakokra. Bár így nekem kell elkészítenem a pürét, de a lányaim öröme megmaradt.



Forrás: https://azenhazam.blog.hu/2018/07/22/10_lepes_a_hulladekmentes_haztartas_eleresehez

Kulcsszavak: hulladék, hulladékmentes

Szólj hozzá te is!

Hozzászólok a cikkhez


A cikkhez csak bejelentkezett olvasóink szólhatnak hozzá.
Bejelentkezem | Regisztrálok
Jelenleg még senki nem szólt hozzá a hírhez, légy te az első!







    A lakásodhoz legközelebbi benzinkúton átveszik a használt étolajat?
    500m-en belül van benzinkút és átveszik.
    500m-en belül van benzinkút, de nem veszik át.
    Nem gyűjtöm össze a használt étolajat, így nem érdekel.