• Minden a földből származik, oda is kerül vissza!

  • A légkör éltet és véd!

  • A víz minden földi élet alapja!

  • Minden energia!

  • Közöld Alapítvány - A környezettudatos fejlődésért!

  • Közöld Roadshow - Közösség a környezetünkért!

A biotermékekre nagyobb a kereslet, mint a kínálat Európában


2013.04.26. 10:01:37Szolovjov Rita
1 173 fő megtekintette a cikket 2 240 alkalommal.

 

A kérdőívvel kapcsolatban ugyan még csak részleges eredményekről tudott beszámolni Dacian Cioloş, bizonyos trendek már most kirajzolhatóak: az európai lakosok támogatják a biogazdálkodást a környezet védelmében, olyan agrárágazatot szeretnének, amely nem termel vagy használ génmódosított organizmusokat (GMO), és egyre inkább érdeklődnek a természetes, helyi, szezonális termékek iránt.

 

Jelenleg az európai termőföldek öt százalékát használják biogazdálkodásra, a biztos szerint pedig sok fiatal gazda indít ilyen vállalkozást. Az utóbbi tíz évben megduplázódott az olyan területek nagysága, ahol biotermékeket állítanak elő, a világpiacuk azonban megnégyszereződött, és mára csaknem 45 milliárd euró értékű. Az európai kereslet meghaladja a kínálatot, ami olyan helyzet, „amit a jelenlegi gazdasági légkörben számos gazdasági ágazatban szeretnének”. Emiatt növelni kellene a termelést, megőrizve ugyanakkor a lényeget, hiszen „ez teszi lehetővé az ágazat számára, hogy terjeszkedjen és egyre több embert csalogasson a termékeivel”. Így például a túl nagy rugalmasság rövid távon felpörgetné a kibocsájtást, hosszú távon azonban nem lenne működőképes növekedési stratégia.

 

A keresleti nyomás ugyan „néhány, teljesen elfogadhatatlan” csalási esethez vezetett, de ezeket a biztos szerint felderítették, ami az ellenőrzések hatékonyságát bizonyítja, és a következő hónapokban különösen szigorúan vizsgálják majd a biotermékeket, nyomonkövetési módszereket. „Meg kell védenünk az ágazatot és minőségi imázsát” – indokolta az akciót Dacian Cioloş, a szigor ugyanakkor az EU-n kívülről behozott termékekre is különösen vonatkozik. „Az állampolgárok elvárásai nagyon magasak a GMO-k, valamint a kémiai anyagok kapcsán, amelyeket a termelés közben vagy után használtak, és úgy tűnik, a konzultáció elég világosan megerősíti ezt a trendet”.

 

(Forrás: mnvh.eu, Európai Bizottság, New Europe)



Forrás: http://videkesgazdasag.hu/index.php?id=a-biotermekekre-nagyobb-a-kereslet,-mint-a-kinalat-europaban

Kulcsszavak: biogazdálkodás, GMO, fiatal gazda,

Szólj hozzá te is!

Hozzászólok a cikkhez


A cikkhez csak bejelentkezett olvasóink szólhatnak hozzá.
Bejelentkezem | Regisztrálok
Jelenleg még senki nem szólt hozzá a hírhez, légy te az első!







    A lakásodhoz legközelebbi benzinkúton átveszik a használt étolajat?
    500m-en belül van benzinkút és átveszik.
    500m-en belül van benzinkút, de nem veszik át.
    Nem gyűjtöm össze a használt étolajat, így nem érdekel.