• Minden a földből származik, oda is kerül vissza!

 • A légkör éltet és véd!

 • A víz minden földi élet alapja!

 • Minden energia!

 • Közöld Alapítvány - A környezettudatos fejlődésért!

 • Közöld Roadshow - Közösség a környezetünkért!

Egymillió palánta fejlődik, naponta 3 tonna termést adnak – megnyílt a világ legnagyobb vertikális farmja


2022.07.20. 11:46:08Nagy Gábor
629 fő megtekintette a cikket 1 098 alkalommal.

A világrekorder farmot 40 millió dolláros befektetésből hozta létre az Emirates fedélzeti kiszolgálásra szakosodott leányvállalata és a Crop One, amely újabban nagy hangsúlyt fektet a technológia által vezérelt beltéri vertikális növénytermesztésre.

A Dubajban található gigantikus vertikális farmon termesztéshez 95 százalékkal kevesebb vízre van szükség, mint a hagyományos szántóföldi termelés esetében. Az Emirates közleménye szerint a vízfelhasználás minimalizálása és a hatékonyság maximalizálása érdekében a farm zárt ciklusú rendszerét úgy alakították ki, hogy a tápanyagokban gazdag víz folyamatosan visszakering minden egyes növényhez. Amikor a víz elpárolog, visszanyerik és újrahasznosítják a rendszerben, így évente 250 millió liter vizet takarítanak meg a hagyományos gazdálkodással összehasonlítva.

A farmon egyszerre 1 millió palánta fejlődik, amelyek napi 3 tonna termést adnak.

A farm egész évben, folyamatosan terem, és ez a folyamatos termesztési ciklus biztosítja, hogy a növényvédő szerek, gyomirtók vagy vegyszerek nélkül előállított alapanyagok frissek és tiszták legyenek.

A vertikális farm működését mesterséges intelligencia, valamint egy magasan képzett belső csapat irányítja, melyet agrárszakértők, agrármérnökök, kertészek és növénytudósok alkotnak.

Az Emirates utasai júliustól kóstolhatják a Bustanica kertből származó fejes salátát, rukkolát, különféle salátaleveleket és spenótot, illetve más zöldségeket a járatok fedélzetén. A vertikális farmon termesztett zöldségek nem csak a levegőben lesznek elérhetőek hiszen hamarosan a dubaji szupermarketekben is megvásárolhatják a terményeket a helyiek és a turisták.

A jövőben a tervek szerint gyümölcsök és további zöldségfélék termesztésével is gazdagodni fog a Bustanica.

Az eredeti írás elérhetősége.Forrás: https://hvg.hu

Kulcsszavak: növénytermesztés, víztakarékos

Szólj hozzá te is!

Hozzászólok a cikkhez


A cikkhez csak bejelentkezett olvasóink szólhatnak hozzá.
Bejelentkezem | Regisztrálok
Jelenleg még senki nem szólt hozzá a hírhez, légy te az első!  A lakásodhoz legközelebbi benzinkúton átveszik a használt étolajat?
  500m-en belül van benzinkút és átveszik.
  500m-en belül van benzinkút, de nem veszik át.
  Nem gyűjtöm össze a használt étolajat, így nem érdekel.