• Minden a földből származik, oda is kerül vissza!

  • A légkör éltet és véd!

  • A víz minden földi élet alapja!

  • Minden energia!

  • Közöld Alapítvány - A környezettudatos fejlődésért!

  • Közöld Roadshow - Közösség a környezetünkért!

Hogyan termeljünk áramot ablakkal?


2020.05.29. 08:40:37Nagy Gábor
400 fő megtekintette a cikket 802 alkalommal.

Aktív áramtermelőkké alakítaná át az ablakokat ausztrál kutatók újdonsága, perovszkit-alapú napelemek, amelyek úgy állítanak elő elektromos áramot, hogy közben átengedik a fényt. A kutatók szerint két négyzetméternyi napelemes ablak körülbelül annyi energiát termelhet, mint egy szokásos tetőtéri napelem.

Nem ez az első eset, hogy félig átlátszó napelemekkel próbálkoznak, azonban a korábbi tervek kudarcot vallottak, mert nagyon drágák, instabilak voltak, vagy nem bizonyultak elég hatékonynak. A Monash Egyetem anyagtudományi és műszaki tanszékének munkatársai, együttműködve az ausztrál nemzeti tudományos kormányügynökség, a CSIRO munkatársaival egészen eltérő megközelítést használtak. Az általánosan használt napelem-összetevőt (Spiro-AMeTAD) szerves félvezetővel helyettesítették, és ez igen jó eredményeket hozott.

A tetőtéri napelemek konverziós hatékonysága 15 és 20 százalék közötti, a félig átlátszó napelemeké 17 százalék, miközben továbbra is átengedik a bejövő fény több mint 10 százalékát – állítják a kutatók, hozzátéve, végre lehetségessé válik egy régi álom megvalósulása: olyan ablakok készítése, amelyek áramot termelnek.

© 

Az újdonságról a Nano Energy folyóirat májusi számában írnak részletesen a kutatók. A napelemes ablakok új lehetőségeket kínálnak az építészek és a mérnökök számára. Az ilyen ablakok egyébként ugyanolyan árnyalatúak, mint a jelenlegi üvegezettek, és körülbelül 140 wattot termelnek négyzetméterenként, azonban minél átlátszóbbak, annál kisebb lesz az áramtermelésük. A tervezés során mindig meg kell majd találni az egyensúlyt az átlátszóság és a hatékonyság között. Az ilyesfajta napelemek beépítésének többletköltsége amúgy csekély, ráadásul hamar megtérül az energiatermelés révén.

Jelenleg a félig áteresztő napelemek tömeggyártásának megvalósításán dolgoznak. Az ilyen üvegek elterjedését néhány év múlvára várják.



Forrás: https://hvg.hu/

Kulcsszavak: napelem, áram, ablak, alternatív energia

Szólj hozzá te is!

Hozzászólok a cikkhez


A cikkhez csak bejelentkezett olvasóink szólhatnak hozzá.
Bejelentkezem | Regisztrálok
Jelenleg még senki nem szólt hozzá a hírhez, légy te az első!







    A lakásodhoz legközelebbi benzinkúton átveszik a használt étolajat?
    500m-en belül van benzinkút és átveszik.
    500m-en belül van benzinkút, de nem veszik át.
    Nem gyűjtöm össze a használt étolajat, így nem érdekel.