• Minden a földből származik, oda is kerül vissza!

  • A légkör éltet és véd!

  • A víz minden földi élet alapja!

  • Minden energia!

  • Közöld Alapítvány - A környezettudatos fejlődésért!

  • Közöld Roadshow - Közösség a környezetünkért!

Zöld karácsony - az odafigyelés ünnepe


2017.12.13. 09:46:57Szolovjov Rita
744 fő megtekintette a cikket 1 404 alkalommal.

Ahogy egy zöld háztartáshoz, úgy egy zöld karácsonyhoz is tudatos előkészületek szükségesek: a menü megtervezése, az alapanyagok beszerzési forrásainak felkutatása, az ajándékok és a dekoráció kitalálása és kivitelezése mind olyan, hogy kapkodva akár fél-egy nap alatt is el tudjuk intézni, de abban semmi zöld (és semmi köszönet) sem lesz! Néhány ötletes gondolat az alábbiakban a szerző tollából:

Karácsonyfa: örök vita, hogy vágott vagy műfenyőt vegyünk-e. Egy 2012-es életciklus-elemzés* szerint ha legalább 8 évig használjuk ugyanazt a műfenyőt (a minden évben kivágott „élő” helyett), akkor a globális felmelegedést kivéve az összes további vizsgált paraméter szerint jobbat teszünk a környezetünkkel. A döntés ízlés kérdése is, de érdemes belegondolni: biztosan tudjuk-e, hogy az adott vágott fenyő ellenőrzött erdőgazdaságból érkezett, és nem a karácsony környéki, ész nélküli – és nem mellesleg illegális – fakivágások áldozata?

Ezek alternatívái a kézzel készített karácsonyfák. A felhasznált anyagoktól függően szinte biztos, hogy ezek ökológiai lábnyoma lesz a legkisebb! Merjünk kísérletezni! És bár nagyon szép tud lenni az ízlésesen becsomagolt ajándékhalom a fa alatt, ha már élményt vagy szívességkupont ajándékozunk, rögtön a csomagolási hulladéktól is megkímélhetjük a környezetünket!

Ha az ünnepi menüt időben megtervezzük, még lesz lehetőségünk őstermelőtől beszerezni az alapanyagokat, előre rendelni pl. a felelős gazdálkodásból származó hazai halat, vadat, szabadtartású csirkét, malacot, de nem ördögtől való gondolat – környezetvédelmi és etikai szempontból sem – egy vegetáriánus, akár vegán menü összeállítása sem! Az ételmaradékok kidobását tudatos menüfelépítéssel tudjuk elkerülni, pl. pörköltből leves, főtt krumpliból saláta stb. És ugye textilszalvétát használunk az egyszer használatos (és a rákerült életmaradékok miatt nem újrahasznosítható!) papír helyett?

Kerüljük az eldobható dekorációs elemeket, helyettük most is igyekezzünk tartós, jó minőségű, sokáig használható darabokat beszerezni, majd azokat megfelelőképpen tárolni, szükség esetén kipofozni, megjavítani (pl. az égősort). Az egyik legújabb kedvencem a szódabikarbónából készült karácsonyfadísz. Gyönyörű fehér, csillog-villog és teljesen természetes.

A fentiek apró lépések, kis odafigyelést igényelnek, de a karácsony egyébként is az egymásra figyelésről (is) szól. Ne hagyjuk, hogy elsodorjon a fogyasztói társadalom és az őrült kapkodás!



Forrás: http://www.humusz.hu/kukabuvar/az-odafigyeles-unnepe

Kulcsszavak: fogyasztói társadalom, természetes, karácsony, újrahasznosítható,

    A lakásodhoz legközelebbi benzinkúton átveszik a használt étolajat?
    500m-en belül van benzinkút és átveszik.
    500m-en belül van benzinkút, de nem veszik át.
    Nem gyűjtöm össze a használt étolajat, így nem érdekel.