• Minden a földből származik, oda is kerül vissza!

  • A légkör éltet és véd!

  • A víz minden földi élet alapja!

  • Minden energia!

  • Közöld Alapítvány - A környezettudatos fejlődésért!

  • Közöld Roadshow - Közösség a környezetünkért!

10 egyszerű tipp Vászonzsákoslánytól, amivel csökkentheted az ökolábnyomod


2022.07.11. 16:38:58Nagy Gábor
334 fő megtekintette a cikket 526 alkalommal.
  • Kezdd a táplálkozással!

Kevesebb hús, több organikus termék – oké, ezt biztosan hallottad már, de most továbbmegyünk. Nem csak a háztartások, de az élelmiszerboltok, a piacok és az éttermek feleslegessé vált élelmiszerei is gyakran a kukában landolnak, holott ezek nagy része még fogyasztható lenne. Évi a Munch.hu applikációt javasolja, amivel feltérképezheted, honnan vásárolhatsz kidobásra ítélt, szépséghibás ételeket, amiket nem tudtak eladni, holott ehetőek, finomak és olcsóbbak is.

  • Szokj rá a turira!

Ami az öltözködést illeti, két megoldás jöhet szóba, ha a fenntarthatóságra törekszünk. Az egyik, hogy lokális, a környezetvédelem szempontjait figyelembe vevő designerektől vásárolunk, a másik pedig, hogy fejest ugrunk a használt ruhák feneketlen kútjába. Ha nincs sok tízezer forintod a márkás termékekre, szánj időt a turizásra, ugyanis már azzal is fontos lépést teszel a bolygóért, ha nem támogatod az új ruhák előállítását. Ha teheted, válassz lebomló, természetes szálas anyagot, lehetőleg lent vagy kendert. A bőröd is hálás lesz érte.

  • Legyen a zsebedben evőeszköz és bögre!

Ha gyakran vásárolsz elviteles kávét vagy ebédet, utasítsd vissza az eldobható poharakat és evőeszközöket. A legtöbb kávézóban örömmel megtöltik az otthonról hozott bögréket, és általában még a végösszeg is kedvezőbb lesz.

  • Válassz tartós termékeket!

Ahogy Bea Johnson mondja: utasítsd vissza, ami nem kell, csökkentsd, ami kell, és használd újra, amit csak lehet. Ha az ő gondolkodását követjük, rengeteg felesleges dolgot kiiktathatunk az életünkből: a PET palackot érdemes kulacsra cserélni, a nejlonzacskót vászontáskára, az eldobható menstruációs termékeket Redy bugyira, mosható betétre vagy kehelyre. Arról nem is beszélve, hogy utóbbi sokkal higiénikusabb és megbízhatóbb is, mint a klasszikus tampon, és akár 10 éven át kiszolgál.

  • Mondj nemet a csomagolásra, és vásárolj csak annyit, amennyire szükséged van!

Szerencsére egyre több csomagolásmentes bolt nyílik Budapesten, amit érdemes kipróbálni, de ha épp nincs ilyen a közeledben, menj szupermarketbe vagy piacra, és keress lédig termékeket. Mivel ezek is csomagolásmentesek, te magad döntheted el, mennyit vásárolsz belőlük, így megkímélheted magad a felesleges műanyag- és ételhulladéktól.

  • Töltsd le a Share-waste-et, az ökotindert!

Az megvan, hogy egy átlagos magyar évi 67 kilogramm ételt dob ki? Ez nagyjából annyi, mintha egy barátod teljes testsúlyát vágnád ki a kukába. Ha szeretnél csökkenteni a kommunikális hulladéktermelésen, alakíts ki vagy keress komposztálási lehetőséget. A tojáshéj, a kávézacc, a zöldség- és gyümölcshéj, a teafű és a kerti lombok mind lebomlanak a természeti hatások által és újrafelhasználhatóvá válnak. Ha nincs saját kerted, a Share-waste alkalmazás segítségével kiderítheted, hol vannak a hozzád legközelebb eső komposztáló helyszínek. Meglepően sok van már belőlük Budapest kerületeiben.

  • Kövess civil szervezeteket!

A WWF-en és a Greenpeace-en túl is van élet! Ha tájékozódni szeretnél a környezetvédelemmel kapcsolatos megmozdulásokról, tüntetésekről, programokról, esetleg az aktivizmus is közel áll hozzád, kövesd be a Tudatos Vásárlók Egyesületét, a Humusz Szövetséget, a Felelős Gasztrohőst és a Fridays for Future-öt. Ők Magyarországon is képviseltetik magukat, és szívesen adnak információt vagy akár gyakorlati tanácsot egy fenntarthatóbb bolygó érdekében.

  • Gondold újra, mit engedsz le a lefolyón!

Olcsóbban és környezetkímélőbben megúszhatod a takarítást, ha a felesleges illatanyagokkal és kemikáliákkal feltuningolt termékek helyett a biológiai erjesztésű ecet és a szódabikarbóna mellett döntesz. Ha ettől nagyon idegenkednél, kezdd kicsiben: a bevásárlás során olyan tisztítószereket válassz, amiket EU Ecolabel minősítéssel láttak el, ugyanis ezek kisebb környezeti terheléssel járnak.

  • Csekkold le a vásárolandó termékek besorolását!

A Tudatos Vásárlók Egyesületének (nem mellesleg ingyenes) applikációját érdemes kézben tartani, miközben a boltok sorai között kóborolsz, ugyanis segítségével beszkennelheted a szimpatikus termékek vonalkódját, és megnézheted, milyen besorolás alá tartoznak. Az elérhető legjobb értékelésű termék zöld jelzést kap, a leggyengébb pirosat, kedvenceidből pedig akár listát is készíthetsz a következő vásárlás megkönnyítése érdekében.

Eredeti írás elérhetősége a Forbes magazinban.



Forrás: https://forbes.hu

Kulcsszavak: ökolábnyom,hulladék,tudatos_vásárlás

Szólj hozzá te is!

Hozzászólok a cikkhez


A cikkhez csak bejelentkezett olvasóink szólhatnak hozzá.
Bejelentkezem | Regisztrálok
Jelenleg még senki nem szólt hozzá a hírhez, légy te az első!







    A lakásodhoz legközelebbi benzinkúton átveszik a használt étolajat?
    500m-en belül van benzinkút és átveszik.
    500m-en belül van benzinkút, de nem veszik át.
    Nem gyűjtöm össze a használt étolajat, így nem érdekel.