• Minden a földből származik, oda is kerül vissza!

 • A légkör éltet és véd!

 • A víz minden földi élet alapja!

 • Minden energia!

 • Közöld Alapítvány - A környezettudatos fejlődésért!

 • Közöld Roadshow - Közösség a környezetünkért!

Készítsünk saját légszennyezettség-mérőt!


2020.03.13. 20:28:44Nagy Gábor
483 fő megtekintette a cikket 1 033 alkalommal.

A Levegő Munkacsoport azzal a tervvel nyerte meg a programban való részvétel lehetőségét, hogy.a mérőhálózatot állampolgárok segítségével fogja fejleszteni. Egy olyan eszközt ajánl, amelyet bárki beszerezhet akár alkatrészenként, és összeszerelhet egy lelkes magánember, Csaba által magyarul elkészített összeszerelési útmutató alapján.

A kezdeményezést egy németországi civil közösség indította Luftdaten néven. A honlapjukon a térképet megnézve, látható, mennyire lefedi egész Németországot ez a mérőhálózat. Bulgária is az élvonalban van az elterjesztésében, éppen az ottani, hasonlóan lelkes civileknek köszönhetően, akik úgy döntöttek, hogy nem csak a központi levegőminőség-mérő állomások adataira támaszkodnak, amikor a lakóhelyük légszennyezettségéről akartak többet megtudni, hiszen a saját mérőeszközük sokkal közelebbi adatokkal is tud szolgálni. A levegő minősége ugyanis nagyban változik a szennyezőktől való távolságtól, a légáramlatoktól függően, melyek utcánként és az időjárással összefüggésben is változnak, valamint az is befolyásolja is, hogy a nap mely szakában nézünk a mérőnkre (mekkora a gépjárműforgalom, befűtött-e a szomszéd szilárd tüzelésű kályhájában).

A mérőkészülék építésre itt lehet jelentkezni.

Szegő Judit
a Levegő Munkacsoport
éghajlatvédelmi projektvezetőjeForrás: https://www.levego.hu/

Kulcsszavak: légszennyezettség, levegő

Szólj hozzá te is!

Hozzászólok a cikkhez


A cikkhez csak bejelentkezett olvasóink szólhatnak hozzá.
Bejelentkezem | Regisztrálok
Jelenleg még senki nem szólt hozzá a hírhez, légy te az első!  A lakásodhoz legközelebbi benzinkúton átveszik a használt étolajat?
  500m-en belül van benzinkút és átveszik.
  500m-en belül van benzinkút, de nem veszik át.
  Nem gyűjtöm össze a használt étolajat, így nem érdekel.