• Minden a földből származik, oda is kerül vissza!

  • A légkör éltet és véd!

  • A víz minden földi élet alapja!

  • Minden energia!

  • Közöld Alapítvány - A környezettudatos fejlődésért!

  • Közöld Roadshow - Közösség a környezetünkért!

Rémisztő grafikon mutatja meg, mennyire súlyos a magyarországi légszennyezettségi helyzet


2018.10.12. 09:41:03Nagy Gábor
603 fő megtekintette a cikket 1 086 alkalommal.

Jelenleg a légszennyezettség jelenti a legnagyobb környezeti kockázatot az egészségre nézve az Európai Unióban, így ez az egyik, ha nem a leggyakoribb oka az idő előtti haláleseteknek. A légszennyezettségi helyzet pedig néhány országban, így Magyarországon is különösen súlyos. A Berkeley Earth nevű kaliforniai nonprofit adatelemző társaság által most közzétett térkép jól szemlélteti, hogyan is alakul Európán belül a levegőminőség a kisméretű, PM2,5 szálló por esetében. 

Rémisztő grafikon mutatja meg, mennyire súlyos a magyarországi légszennyezettségi helyzet

Berkeley Earth


weforum.org oldalon ismertetett térkép megerősíti, hogy a helyzet a közép-kelet-európai és balkáni országokban a legrosszabb. Ezekben az államokban helyenként - például Észak-Kelet-Magyarországon olyan mértékű a szennyezés, hogy akár napi egy doboz cigaretta elfogyasztásával is megegyező hatással bírhat a helyiekre. A PM2,5 esetében az éves egészségügyi határérték 25 mikrogramm/köbméter, ezt a konkrét szennyezettség helyenként többszörösen meghaladja.

Az Európai Számvevőszék (ECA) szeptemberi jelentésében megállapította, a legtöbb európai uniós tagország nem teljesíti a közösség levegőminőségi standardjait, egyes kelet-európai országokban, így Magyarországon pedig a légszennyezettségi helyzet még a kínainál és indiainál is rosszabb. A légszennyezettségi határértékek túllépése és a megfelelő intézkedések hiánya miatt a Bizottság májusban hat uniós tagállamot, köztük Magyarországot utalt az Európai Bíróság elé. Magyarország ellen már 2008-ban kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság az ügyben.

A rossz levegő miatt évente mintegy 400 ezer európai hal meg idő előtt, a légszennyezettség pedig az egészségügyre is jelentős többletköltségeket rak. A helyzet bizonyos térségekben még a jelentésében becsültnél is súlyosabb lehet - figyelmeztetett az ECA - , mivel a mérésekre nem feltétlen a megfelelő helyszíneken kerül sor. A fő okot a részecskeszennyezés vagy kisméretű szálló por, a nitrogén-dioxid és a talajközeli ózon jelenti.



Forrás: Jelenleg a légszennyezettség jelenti a legnagyobb környezeti kockázatot az egészségre nézve az Európai Unióban, így ez az egyik, ha nem a leggyakoribb oka az idő előtti haláleseteknek. A légszennyezettségi helyzet pedig néhány országban, így Magyarországon is különösen súlyos. A Berkeley Earth nevű kaliforniai nonprofit adatelemző társaság által most közzétett térkép jól szemlélteti, hogyan is alakul Európán belül a levegőminőség a kisméretű, PM2,5 szálló por esetében. Rémisztő grafikon mutatja

Kulcsszavak: légszennyezettség, Európa, Magyarország

Szólj hozzá te is!

Hozzászólok a cikkhez


A cikkhez csak bejelentkezett olvasóink szólhatnak hozzá.
Bejelentkezem | Regisztrálok
Jelenleg még senki nem szólt hozzá a hírhez, légy te az első!







    A lakásodhoz legközelebbi benzinkúton átveszik a használt étolajat?
    500m-en belül van benzinkút és átveszik.
    500m-en belül van benzinkút, de nem veszik át.
    Nem gyűjtöm össze a használt étolajat, így nem érdekel.