• Minden a földből származik, oda is kerül vissza!

  • A légkör éltet és véd!

  • A víz minden földi élet alapja!

  • Minden energia!

  • Közöld Alapítvány - A környezettudatos fejlődésért!

  • Közöld Roadshow - Közösség a környezetünkért!

Több műanyag lenne az Adriában, mint hal


2021.07.01. 11:03:22Nagy Gábor
231 fő megtekintette a cikket 491 alkalommal.

A 10 megcélzott, egyszer használatos termék a

  • fültisztító vattapálcika,
  • evőeszköz, tányér, szívószál és keverő,
  • léggömb és léggömbpálcika,
  • élelmiszeredény,
  • pohár,
  • italtároló,
  • cigarettaszűrő,
  • műanyag zacskó,
  • göngyöleg,
  • nedves törlőkendő és egyéb egészségügyi cikkek.

Amennyiben a fenntartható alternatívák elérhetők és megfizethetők, az egyszer használatos műanyag termékek nem hozhatók forgalomba az uniós tagállamok piacain 2021. július elejétől.

A többi egyszer használatos műanyag termék esetében az EU a felhasználás korlátozását szorgalmazza figyelemfelkeltő intézkedésekkel – például olyan címkézéssel, amely tájékoztatja a vásárlókat a termékek műanyagtartalmáról és a természetben okozott károkról.

A CÉL, HOGY 2025-IG A MŰANYAG PALACKOK 77, 2029-IG PEDIG 90 SZÁZALÉKA SZELEKTÍV GYŰJTÉSBE KERÜLJÖN. AZ ÚGYNEVEZETT PET-PALACKOKBA 2025-TŐL 25, 2030-TÓL PEDIG LEGALÁBB 30 SZÁZALÉKNYI ÚJRAHASZNOSÍTOTT MŰANYAGOT KELL BEÉPÍTENI.

Az unióssal harmonizáló szabályozás a Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint Magyarországon július 1-től hatályos. Tavaly már tervezték bevezetését, de aztán a járványhelyzetre hivatkozva több mint egy évvel késleltették alkalmazását.

És a szomszédoknál?

Szerbiában – legalábbis a Pannon TV szerint – egyelőre fontolgatják az egyszer használatos műanyag tárgyak forgalmazását, és eközben bevezetik a többször használt műanyag üvegek visszaváltását. Az újrahasznosítható műanyag, az üvegek, az italos alumíniumdobozok visszaváltásakor fizetnének is majd.

Horvátországban a magyarral, azaz az unióssal egyidejűleg lép életbe a műanyag eszközök korlátozása. Az intézkedés nélkül elképzelhető, hogy 2050-ben több műanyag lesz az Adriában, mint hal – érvel a Plastic Free Croatia kezdeményezés.

Szlovénia 2019 elején tiltotta be az ingyenes műanyag zacskókat a szupermarketekben. A nem előrecsomagolt, friss élelmiszerekhez, például gyümölcsökhöz, zöldségekhez és csemegékhez kaphatók könnyű műanyag zacskók. A fogyasztók egyébként műanyag tasakokat vásárolhattak. A cél az volt, hogy 2019 végéig 90, 2025 végére pedig 40 alá csökkentsék a műanyag szatyrok vásárlását fejenként.

Ausztriában évente 5000–7000 tonna különböző vastagságú műanyag hordtáska került forgalomba. Ezek gyakran a folyóban végezték, és nagymértékben szennyezték a környezetet. A szomszédos ország környezetvédelmi minisztériuma szerint naponta több mint 100 kilogramm műanyagot sodort el a Duna. A bécsi kormány már tavaly hadat üzen a környezetkárosító és pazarló műanyaghasználatnak, és 2020 elején betiltotta a nem lebomló műanyag zacskók forgalmazását.

Szlovákiában fél évvel az uniós határidő előtt, már 2021. január elsején betiltották az eldobható műanyag – összesen kilencféle egyszer használatos termék – forgalmazását.

Meggyőződésem, hogy a hulladékok elleni küzdelemben Szlovákiának ki kell törnie a sereghajtó pozícióból. Duplán érvényes ez a műanyagok esetében. Ezért is örülök annak, hogy térségünkben a kedvező irányú változások élére álltunk

– idézte az Új Szó Sólymos László miniszterelnök-helyettest, környezetvédelmi minisztert.

Elemzők szerint Szlovákia évente 14 ezer tonna nem csomagolásjellegű műanyag terméket importált. Nagy részüket a szívószálak, tányérok, evőeszközök és egyéb, környezetbarát alternatívával helyettesíthető készítmények tették ki.

Ukrajnában június 1-jén tiltották be az ultravékony (15 mikronig), a vékony (15 és 50 mikron közötti) falvastagságú és az oxo-biodegradábilis (oxidatív módon biológiailag lebomló) műanyag zacskók használatát. Ezeket nem forgalmazhatják kiskereskedelmi, vendéglátóipari és szolgáltató létesítményekben. A törvény alól kivételt képeznek az ultrakönnyű műanyag zacskók, amelyeket friss hal és hús, ömlesztett, szemes termékek és jég szállítására terveztek. A betiltott zacskók helyett biológiailag lebomló műanyag zacskókat használnak majd.

Romániában a kormány még 2017 októberében megkezdte jogharmonizációt, és 2018. július 1-jétől betiltotta a vékony (50 mikron alatti) és a nagyon vékony (15 mikron alatti), fogantyúval ellátott műanyag szatyrok forgalmazását. Ugyanakkor a tilalom betartásának ellenőrzése is kulcskérdés. Több országban, például Romániában és Thaiföldön is problémát okozott, hogy a jogszabályban betiltott műanyag zacskók továbbra is sok helyen ingyenesen elérhetőek maradtak – írta a Greenpeace. A környezetvédők szerint fontos, hogy a megfelelő hatóság rendszeresen ellenőrizze a tilalom betartását.



Forrás: https://index.hu

Kulcsszavak: műanyag, szabályozás, tiltás

Szólj hozzá te is!

Hozzászólok a cikkhez


A cikkhez csak bejelentkezett olvasóink szólhatnak hozzá.
Bejelentkezem | Regisztrálok
Jelenleg még senki nem szólt hozzá a hírhez, légy te az első!







    A lakásodhoz legközelebbi benzinkúton átveszik a használt étolajat?
    500m-en belül van benzinkút és átveszik.
    500m-en belül van benzinkút, de nem veszik át.
    Nem gyűjtöm össze a használt étolajat, így nem érdekel.